3. velj 2011.

Na redovitom mjesečnom susretanju svećenika Sisačke biskupije sa svojim biskupom u četvrtak 3. veljače u Velikoj dvorani pastoralnog centra katedralne župe u Sisku predstavljen je Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije. Voditeljicu Ureda  Valentinu Kanić, predstavio je mons Vlado Košić sisački biskup spominjući velike potrebe aktualnog trenutka za koje se odgovore mogu pronaći unutar katoličke Crkve kroz prezentaciju i ostvarenje Socijalnog nauka Crkve u suvremenom svijetu.

 

O Potrebi osnivanja Ureda na području Sisačke biskupije govorila je njegova voditeljica Valentina Kanić pozvavši se na novozavjetne tekstove, te na dokumente crkvenog učiteljstva počevši od Rerum novarum pape Lava XIII. Ističući kako je svaka enciklika proteklih pape bila zapravo odgovor na konkretne društvene okolnosti koje svaki vjernik treba promišljati u svjetlu evanđelja, istaknula je  Valentina te dodala kako u Hrvatskoj početak socijalne misli zamjećujemo početkom 20. stoljeća u bogatom i dinamičnom razvoj, unatoč većinsko seljačkom, a ne radničkom stanovništvu, ali ujedno dobro usklađenom s europskim razvojem socijalne misli. U primicanju socijalne osjetljivosti posebno se istaknuo blaženi Alojzije Stepinaca, osnivanjem Caritasa, te posebnom brigom za mnoge u potrebi. Za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata te u vremenu komunizma socijalno djelovanja Crkve u hrvatskom narodu bilo je bitno otežano. Godine 1996. HBK osnovala je Centar za socijalni nauk Crkve sa željom da se organizira mreža područnih ureda po (nad) biskupijama. Tako je 2003. godine osnivan Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve i za društvena pitanja u Đakovačko – osječkoj nadbiskupiji, sada i Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije. Uz Đakovačku nadbiskupije Sisačka biskupija je druga biskupija u Hrvatskoj koja ima ovakav Ured. Ured želi na razumljiv način i prikladan modernom čovjeku tražiti rješenja u stvarima koje ga pogađaju u njegovoj konkretnoj svakodnevici: nepravdi, ljudskim odnosima, individualizmu, promijenjenim vrijednostima, mladima. O svemu tome Crkva (vjernici) mogu dati evanđeosko usmjerenje i osmišljavanje života istaknula je voditeljica Centra Valentina. Centar za SNC imat će i posebnu ulogu u pripremanju 5. hrvatskog socijalnog tjedna koji će se događati ove godine u listopadu. Nakon predavanja uslijedila je bogata rasprava.

Biskup sisački Vlado Košić okupljenim svećenicima prezentirao je pastoralni plan do kraja pastoralne godine, pozvavši svećenike na zajedničku pripremu sa svojim vjernicima za susreta sa Svetim ocem koji dolazi u našu Domovinu 4. i 5. lipnja ove godine. Posebni naglasak stavit će se na obitelji i mlade. Stoga će u korizmi biti tri obiteljska susreta u kojima će po dva dekanata Sisačke biskupije hodočastiti u Sisačku katedralu gdje će sudjelovati u pobožnosti križnog puta i obiteljskim predavanjima, te obiteljskom druženju sa svećenicima i biskupom. Mlade će se pripremati na susret s Papom kroz korizmene križne putove koji se organiziraju po raznim krajevima Sisačke biskupije.

Susret svećenika Sisačke biskupije završio je tradicionalnim zajedničkom objedom. AS

foto: Miroslav Mimi Kiš

Pin It on Pinterest