5. velj 2011.

U nedjelju 6. veljače na dan zajedničkog biskupskog ređenja koje se dogodilo pred 12 godina u zagrebačkoj katedrali, mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa i mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa, te prvu godišnjicu ponovnog ustoličenja Sisačke biskupije varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s sisačkim biskupom Košićem slavio je euharistijsko slavlje u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa. U slavlju je sudjelovalo desetak svećenika te brojni vjernici Sisačke biskupije.

FOTOGALERIJA

 

 

U prigodnoj homiliji biskup Mrzljak je kazao da kada god se spomenemo neke obljetnice, onda je to prigoda biti i zahvalan Bogu za sve ono što je proteklo i dakako moliti Ga za pomoć i milost u našim budućim danima. Govoreći o Danu života koji se na današnji dan slavi biskup Mrzljak je kazao kako se nekada na Blagovijest, upravo dan kada je Blažena Djevica Marija začela po Duhu Svetom, slavila i Nova godina, početak nove godine je novi početak, na taj način se pokazuje da je to pravi život koji traje do prirodne smrti. Mi zapravo nismo gospodari svoga života, život nam je dar Božji, dar kojega nam Bog daje na upravljanje do onog trenutka kad nas taj isti Bog k sebi pozove, rekao je biskup Mrzljak, te dodao kako nas obvezuju Božji zakoni i ako bi ljudski zakoni bili protivni Božjim zakonima, mi moramo slijediti Božje zakone, oni za nas vrijede. Zato je važno čuti tu učiteljsku službu Crkve koju biskupi, svećenici, prezbiteri nastoje prenijeti u autentičnom nauku Crkve. Oni nastoje protumačiti sve vidove vjerovanja, sve ono što mi vjerujemo i što bismo trebali vršiti u našem životu kao kršćani, kazao je biskup Mrzljak.

Na kraju misnog slavlja u ime vjernika Sisačke biskupije ministranti su obojici biskupa predali po buket cvijeća, te svom sisačkom biskup Vladi raspetog Krista, rad domaćeg akademskog slikara Alema Bioćića, dok je biskup Vlado svome prijatelju biskup Josipu predao zlatnu repliku sisačkog raspela iz 11. stoljeća. Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi liturgijskih zajednica katedralne župe, ministranti, čitači, koordinirani vlč. Matom Malekinušićem katedralnim ceremonijarom, te Biskupijski zbor pod ravnanjem Jelene Blašković, dipl. crkvene glazbenice te orguljaškom pratnjom Marijane Boček. AS

Foto:Marija Zaloker

Pin It on Pinterest