1. velj 2011.

Na Dan posvećenih osoba 2. veljače sisački biskup Vlado Košić, slavio je euharistiju u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u zajedništvu s redovnicima i redovnicama koji djeluju na području Sisačke biskupije te sa brojnim vjernim pukom.

U prigodnoj propvijedi biskup Vlado je kazao: „Današnje slavlje blagdana Prikazanja Gospodnjega u Hramu po prvi puta u našoj Katedrali slavimo kao Dan posvećenog života svih redovnica i redovnika naše Sisačke biskupije. Prilika je to, braćo i sestre, da se iskreno zahvalimo našim redovnicama i redovnicima za njihovo svjedočenje u redu i njima vlastitoj karizmi kojom obogaćuju našu mjesnu Crkvu.

FOTOGALERIJA

 

Na području naše Biskupije imamo dva klauzurna samostana: Karmel u Kloštru Ivaniću, gdje borave bosonoge sestre karmelićanke, te samostan u Lasinji, gdje su sestre Kćeri Srca Isusova. Zatim imamo sljedeće redove časnih sestara otvorenoga života: Kćeri Božje ljubavi – u Petrinji, Kćeri milosrđa – u Ivanić-Gradu, Klanjateljice Krvi Kristove – u Hrvatskoj Kostajnici i u Kutini, Milosrdnice – u Lasinji i u Sisku, te Školske sestre franjevke – u Kloštru Ivaniću. Od redovnika u našoj Sisačkoj biskupiji djeluju franjevci iz tri provincije: braća iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda – u Ćuntiću, Hrvatskoj Kostajnici i Kloštru Ivaniću, zatim Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca – u Sisku-Galdovu, te Franjevačka provincija Uzvišenja Sv. Križa Bosna Srebrna – u Gvozdu i Vojniću, a u Kutini je od prošle godine zajednica Sinova Bezgrješne. Svima njima iskreno zahvaljujemo na služenju i evanđeoskom svjedočenju.

Vi ste, draga braćo, redovnici, i drage sestre, redovnice, veliko bogatstvo naše Sisačke biskupije. Stoga večeras želimo moliti za vas i s vama za nova zvanja za vaše redovničke zajednice, za vašu ustrajnost u služenju Crkvi i hrvatskoj domovini, za vašu evanđeosku autentičnost i vjernost.“ Istaknuo je biskup u svojoj propvijedi. Blagdan Svijećnice prozvao je papa Ivan Pavao II. 1997. Danom posvećenog života. Time je želio reći da su naši redovnici i redovnice osobe posvećenog života u Crkvi. To ima dvostruko značenje: Prvo značenje dolazi od riječi „svet“. Redovništvo je život u svetosti i ujedno osobito snažan poziv čitavoj Crkvi na svetost. Oni koji kao redovnici i redovnice žive i djeluju u Crkvi nastoje živjeti svetost Crkve i pokazivati kako se u zemaljskom životu može oživotvoriti nebeske vrijednosti. Drugi je smisao naziva Dana „posvećenog života“ u tome da se osobe koje žive u redovništvu „posvećuju“ služenju braći ljudima i Bogu. Ta posvemašnja predanost, posvećenost djelu za duše – njihov je put. To je ujedno i put posvećenja, dakle, ta se dva značenja isprepliću i međusobno izazivaju i nadopunjuju. Rekao je biskup Vlado.

Slavlje je započelo blagoslovom svijeća ispred katedrale nakon čega je uslijedila procesija oko sisačke katedrale te misno slavlje koje je svojim pjevanjem uljepšao katedralni zbor pod ravnanjem Jelene Blašković, diplomirane ckrkvene glazbenice dok ih je za orguljama pratila Marijana Boček. Nakon misnog slavlja biskup se nastavio družiti s redovnicima i redovnicama svoje biskupije u Pastoralnom centru. AS

cijela homilija

foto: Miroslav Mimi Kiš

Pin It on Pinterest