25. lip 2011.

Ivan Faletar i Janko Lulić primili su red prezbiterata po rukama mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u subotu 25. lipnja 2011. godine. Na misnom slavlju koncelebriralo je pedesetak svećenika Sisačke i Varaždinske biskupije te Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa iz Zagreba, među kojima su bili i poglavari zagrebačke bogoslovije predvođeni mons. Stjepanom Balobanom, rektorom.

HOMILIJA
U prigodnoj homiliji biskup Košić istaknuo je kako je na novoređenike Ivana i Janka mislio kad je slušao riječi Svetoga Oca pape Benedikta XVI. koje je izrekao u Zagrebačkoj katedrali 5. lipnja o.g. kojima je podsjetio sve – i biskupe i prezbitere, redovnike, redovnice, bogoslove, sjemeništarce te redovničke kandidate i kandidatice, kao i vjernike laike – na lik bl. Alojzija Stepinca, na čiji se grob došao pomoliti u katedrali. Papa je tada istaknuo veliku vjeru Blaženog Alojzija Stepinca iz koje je izvirala spremnost na žrtvu za Krista.

„Tu bih se želio zaustaviti i s vama, draga braćo u svećeništvu“, rekao je biskup Košić, „razmišljati kako nas primjer bl. Alojzija nadahnjuje. Njegova riječ nije bila i „da“ i „ne“, nego samo „da“ (usp. Mt 5,37; 2 Kor 1,19). Tako neka bude i vaša: što ste sada pred svima nama posvjedočili, dragi mladi to i ustrajno u svome životu živite. Vaš „Evo me!“ neka bude neopoziv „da“ Kristu i njegovoj Crkvi po uzoru na Blaženog Alojzija.“, kazao je biskup mladomisnicima a okupljenom mnoštvu biskup Vlado poručio je kako svećeničko zvanje izvire iz misterija Božje ljubavi. Ono se jedino u tom misteriju može do kraja razumjeti i ostvariti. Zato je svećenik neshvatljiv ako ga se promatra jedino logikom ovoga svijeta, nego je potrebno zastati nad tim darom koji On daje ljudima razmatrajući Božju Riječ. Na kraju je svojim novim suradnicima u prezbiteratu poručio: „Hrabri budite, niste sami! Gospodin koji vas je pozvao uvijek je s vama! I mi smo s vama, vaša braća u milosti, i vaše obitelji iz kojih ste došli i nove obitelji kojima idete donijeti Radosnu vijest. Neka vas Gospodin čuva.“ kazao je biskup Košić.

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi asistencije iz redova sisačkih bogoslova i katedralnih ministranata pod vodstvom vlč. Mate Malekinušića, katedralnog ceremonijara te Biskupijski zbor pod ravnanjem Jelene Blašković, prof. crkvene glazbe i uz orguljsku pratnju Roberta Jakice, mag. mus. i bogoslov Sisačke biskupije.

Ivan Faletar dolazi iz župe Svetog Alojzija Gonzage iz Popovače, a Janko Lulić iz župe Svetog Antuna pustinjaka iz Odre Sisačke. AS

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest