17. ožu 2018.

Tradicionalni 19. Kutinski planinarski križni put održan je u subotu 17. ožujka na području župa Kutina, Kutinska Slatina i Ilova pod geslom „Evo, duh ću svoj udahnuti u vas i oživjet ćete!“ (Ez 37,5).

Unatoč lošem vremenu okupilo se dvjestotinjak hodočasnika, župljana ovih župa. Put je započeo kod crkve Majke Božje Snježne u Kutini te je vodio prema Kutinskoj Slatini gdje je u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca misno slavlje za sudionike predvodio generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu sa svećenicima Kutinskog dekanata i domaćim župnikom o. Andrzejom Woskom koji je na početku pozdravio sve okupljene.

U prigodnoj propovijedi mons. Cvitkušić podsjetio je na geslo ovogodišnjeg planinarskog križnog puta „Evo duh ću svoj udahnuti u vas i oživjet ćete!“ istaknuvši kako su to riječi proroka Ezekiela koji je živio u vrijeme babilonskog sužanjstva, najtužnijem razdoblju židovske povijesti. „U toj tužnoj stvarnosti prorok gleda budućnost svoga naroda. Bog će oživjeti suhe kosti, osloboditi porobljeni narod, dati mu slobodu i vratiti ga u njegovu domovinu. Prorok u viđenju vidi djelovanje Duha koji okuplja izgnanike u novu ljudsku zajednicu“.

Po propovjednikovim riječima, čovječanstvo će, puninu oslobođenja i okupljanja u novu zajednicu  doživjeti tek u Isusu Kristu koji je za sebe rekao da je blag i ponizan u srcu. „Bog se protivi oholima, a poniznima daje svoju milost. Duhu je Božjem mjesto slobodno samo ondje gdje je poniznost“.

Na kraju propovijedi mons. Cvitkušić je ustvrdio da nas Duh Božji želi osposobiti za ljude duha, osobe koje će oko sebe širiti radost, mir, ljubav, dobrotu i blagost. „A osobe Duha bit ćemo ako ostanemo s njim povezani u molitvi, slavljenju svete Mise, primanju sv. sakramenata te čineći djela milosrđa“.

Nakon mise hodočasnici su nastavili križnim putem prema Stupovači, Gojlu, Ilovi, Husainu, a završen je ispred župne crkve u Kutini, odakle je i krenuo.

Pin It on Pinterest