19. tra 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Veliki petak 18. travnja u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku obrede Muke Gospodnje. Uz biskupa u obredima je sudjelovao i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, vikar vlč. Ivan Faletar, đakon Vjekoslav Uvalić, bogoslovi, prvopričesnici i krizmanici, te brojni vjernici.

Nakon izvještaja o Isusovoj muci i smrti iz Evanđelja po Ivanu, koji su na tradicionalni način otpjevali solisti vlč. Ivan Faletar, bogoslov Robert Jakica i g. Mario Šarić uz pratnju Biskupijskog zbora,  prigodnom homilijom okupljenima se obratio kancelar mons. Cvitkušić govoreći o Kristu koji je već na početku svog javnog djelovanja najavljen i pokazan kao pashalni jaganjac koga je predstavio Ivan Krstitelj riječima: “Evo jaganjca Božjeg koji oduzima grijeha svijeta“.  „Isus umire u predvečerje Pashe, u vrijeme kada su se u Jeruzalemu klali pashalni jaganjci, koji su morali biti bez mane i kojima se nije smjela slomiti ni jedna kost za vrijeme klanja. Da je Isus pashalni jaganjac ističe svetopisamski tekst kada kaže da vojnici nisu mrtvom Isusu prebili kosti, nego mu je jedan vojnik otvorio bok, točnije srce odakle je potekla krv i voda. Tako otvoreno Isusovo srce postaje izvorom ljubavi – novoga života onima koji u njega vjeruju. U Isusovoj ljubavi se čovjek nanovo rađa, po njoj se hrani jača i spašava“, poručio je propovjednik okupljenima.

Uslijedilo je klanjanje križu, za vrijeme kojega je zbor pjevao „Puče moj“ i druge korizmene napjeve što je sve doprinijelo snažnom iskustvu sjedinjenja s Isusovom patnjom.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest