3. svi 2010.

U sjedištu Sisačke biskupije u ponedjeljak 3. svibnja sastali su se mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup i mr. Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva gdje su razgovarali o međusobnoj suradnji, te obnovi i izgradnji sakralnih i drugih objekata za poboljšanje duhovnog i kulturnog života na području Sisačke biskupije. Tom prigodom biskup i ministar potpisali su Ugovor o isplati 800 tisuća kuna za obnovu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori.

Riječ je o ranokršćanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 11. stoljeća, koja je tijekom Domovinskog rata teško oštećena i razrušena. U tijeku je njezina obnova, kojom joj se želi vratiti gotički izgled, a u koju je već do danas uloženo dva milijuna kuna. Želja je vodstva Sisačke biskupije i Ministarstva regionalnog razvoja da u ovoj fazi rekonstrukcije ovog prekrasnog sakralnog objekta, jednog od najposjećenijih Marijanskih svetišta u ovom dijelu Hrvatske, dovesti do pod krov još ove godine.

 

Potpisivanju ugovora nazočila je i saborska zastupnica Marijana Petir, Karlo Gjurašić, državni tajnik i Zdravko Novak, ekonom Sisačke biskupije.

Nakon potpisivanja Ugovora Ministar Božidar Pankretić sa suradnicima, saborska zastupnica Marijana Petir i biskup mons. dr. Vlado Košić sa suradnicima posjetili su Goru kako bi se upoznali kako teku radovi na obnovi crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. U Gori su ih dočekali župnik Paško Glasnović i gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić.

AS

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest