24. tra 2010.

Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Sisačke biskupije organiziralo je susret ministranata biskupije u subotu 24. travnja uoči nedjelje Dobrog Pastira kada se Crkva na poseban način moli za duhovna zvanja, u Pastoralnom centru katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Susret je počeo molitvom u sisačkoj katedrali nakon čega je uslijedilo upoznavanje s poviješću Sisačke biskupije i njenog središta grada Siska, pod vodstvom Spomenka Jurić, dipl. arheologinje i voditeljice Skupine za povijesna istraživanja Katedralne župe. O pozivu u svećeništvo ministrantima je govorio Darko Bručić Pavuk, đakon koji se nalazi na đakonskom praktikumu u župi Svetog Lovre u Petrinji. Prigodni kviz o liturgijskim pojmovima, katehezu i meditaciju o euharistiju upriličio je Mihill Gojani, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Sisačke biskupije. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup u sisačkoj katedrali u koncelebraciji s Marko Cvitkušićem, kancelarom, Mihilom Gojanijem, povjerenikom za pastoral duhovna zvanja, mr. Antunom Senteom, katedralnim župnikom, Mladenom Vukom, župnim vikarom i preč. Alojzijem Petranovićem, umirovljenim svećenikom.

U prigodnoj propovijedi obraćajući se ministrantima, biskup Vlado je istaknuo kako ministranti sudjeluju u liturgijskim otajstvima, prije svega svetoj misi, zatim i drugih sakramenata – krštenja, vjenčanja, te pomažu svojim svećenicima, na čemu im je izrazio veliku zahvalu, te dodao kako čitava Crkva uz nedjelju Dobrog Pastira, moli za duhovna zvanja. Ne nedostaje Božjih zvanja, Bog neprestano poziva da Ga slijedimo, međutim, ljudi se ne odazivaju, nedostaje odaziva, stoga želimo moliti za to da se odazovu mladi u svećenički i redovnički poziv, da bude spremnosti i velikodušnosti u mladim srcima da oni koji osjete da ih Bog zove imaju hrabrosti prihvatiti i spremno reći: „Evo me, ja želim biti tvoj svećenik, ja želim biti tvoj redovnik, redovnica, časna sestra rekao je biskup Vlado. Na kraju misnog slavlja stopedesetak ministranata biskup Vlado pozvao je na sudjelovanje u proslavi svetkovine Svetog Kvirina zaštitnika Sisačke biskupije.

 

AS

Bog nas je sve stvorio da budemo braća, jer je On naš nebeski otac i u tome vidim našu najveću snagu. Upravo zato me vesele ovakvi susreti, imam priliku upoznati osobe koje imaju slične stavove i razmišljanja, koji dijele moju ljubav prema Bogu i čovjeku i žele slaviti Boga. Svidjela mi se vesela atmosfera na susretu, velik broj djece koja su trčkarala uokolo i bili vrlo živahni i duhoviti, mladenački radosni i razigrani, ali dostojanstveni prilikom Mise. Upoznao sam nove ljude, što mi je vrlo drago, ljude iz drugih gradova, drugih škola, drage ljude. Zato mi je drago što sam tu u Crkvi, i često imam prilike upoznati i vidjeti ono što možda ne bih mogao da nisam tu gdje jesam, okružen divnim ljudima, s kojima se mogu upoznati na susretima kao što je bio ovaj večeras. Nadam se da će se ovakve susreti nastaviti, kao što je Povjerenik najavio i da ćemo moći još više kroz druženje i u zajedništvu učiti ljubiti Boga i ljude.

Patrik Kovačić

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest