31. srp 2016.

Papa Franjo poručio je u nedjelju u Krakovu mladima cijelog svijeta neka im u životu molitva bude ‘chatanje’, a evanđelje njihov GPS, prenosi AFP i ističe da je Sveti Otac na golemom Polju milosrđa, Campus Misericordiae, slavio završnu misu s oko 2,5 milijuna hodočasnika na kraju višednevnog katoličkog festivala mladih.  Na slavlju je sudjelovao i oko 1800 mladih iz Hrvatske, među kojima i mladi iz Sisačke biskupije.

Papa se u svojoj homiliji na misi u povodu Svjetskog dana mladih hodočasnicima obratio njihovim, “informatičkim” jezikom i kazao da “Božja memorija nije tvrdi disk koji bilježi sve naše podatke, već sućutno, nježno srce koje sreću traži u brisanju svih naših tragova zla”.

Nastavljajući s tehnološkim metaforama u obraćanju današnjoj mladeži oboružanoj najnovijim aplikacijama za svoje pametne telefone, papa Franjo im je kazao neka “instaliraju najbolju poveznicu od svih, poveznicu srca koje vidi i prenosi dobrotu a da se ona ne istroši”.

Također im je poručio da budu sanjaoci koji vjeruju u “novu čovječnost”, onu koja “odbacuje mržnju između ljudi” i koja “odbija vidjeti granice i prepreke”. “Neka vam evanđelje bude vaš GPS”, kazao je Papa.

Cijeli stari dio Krakova cijeli je tjedan prepun skupina mladih iz cijelog svijeta, od Kine do Samoe i Meksika, koji su uživali između misa na koncertima, nogometnim utakmicama i nadmetanjima u breake-danceu. “Ovo je putovanje života, i za mene i cijelu moju obitelj”, kazao je 29-godišnji Meksikanac Isaac Victoria.

“U ovim opasnim vremenima, Papa uvjerava ljude da se ne boje otvoriti svijetu”, kazala je Kasia Czajka. Poglavar Katoličke Crkve koja broji 1,2 milijarde vjernika razmjenjivao je šale s mladima koji su se svake večeri okupljali pod njegovim prozorom, u atmosferi koju su mediji već nazvali “katoličkim Woodstockom”.

No, petak je bio dan za tugovanje, a Papa je, posjetivši tada koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, u kojem je ubijeno preko milijun ljudi, mladima poručio da je njihova zadaća boriti se protiv ksenofobije i “naučiti nas kako živjeti u raznolikosti i dijalogu”.

Također se sastao s preživjelima u holokaustu i katolicima koji su spašavali Židove. On je treći papa koji posjećuje Auschwitz, koji su prije njega posjetili i Ivan Pavao II i Benedikt XVI.

Prije posjete Poljskoj, postojala je bojazan da će se prvi latinoamerički papa suočiti s mlakim dočekom u domovini njegovog karizmatskog prethodnika Ivana Pavla II., ali odmah je osvojio mlade pristigle i iz najudaljenijih zemalja.

Sljedeći Svjetski dani mladih održat će se 2019. u Panami, najavio je Papa.

Pin It on Pinterest