29. srp 2016.

U četvrtak, 28. srpnja 2016. godine u spomen na dvanaest civila, pogubljenih 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku u mjestu Velika Solina na području Grada Gline svečano je otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice.

Spomen-obilježje otkrili su ministar branitelja Tomo Medved i kćer ubijenog branitelja Ivana Kaurića, Zlata Kaurić.

Nakon svečanog otkrivanja spomen-obilježja, nazočnima su se obratili prigodnim govorima izaslanik hrvatske predsjednice, Vlade, državnog Sabora, Županije i grada Gline. Rečeno je da su u Domovinskom ratu s područja Gline ubijena 396 civila. Uz Hrvatsku Dubicu, gdje je gotovo 7 % hrvatskog pučanstva pobijeno u velikosrpskoj agresiji, u Glini 5 %, to su područja najvećeg stradanja u Republici Hrvatskoj. Ukupno 36 hrvatskih naselja na području grada Gline potpuno je razoreno, srušene su sve crkve.

Potom su kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić i mjesni župnik fra Juro Stipić, OFM molili za sve žrtve Velike Soline, za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile Lijepe naše. Nakon glazbenog dijela uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Na području Sisačko-moslavačke županije poginulo je tijekom Domovinskog rata preko 560 hrvatskih branitelja i preko 1 600 civila.

Pin It on Pinterest