31. pro 2010.

„Danas valja poželjeti najodgovornijima u našem hrvatskom društvu da smognu hrabrosti da se naše društvo već jednom suoči s istinom o našim najvećim nacionalnim stradanjima, jer bez istine nije moguće graditi trajan mir i sigurnost za sveukupno naše društvo. … Naše misli danas, na početku nove godine, sigurno idu i prema našim hrvatskim generalima koji očekuju baš ove godine pravorijek Haaškog suda. Mi gledamo u te suce i nadamo se da će osloboditi optužbe one koji su predvodili naše oslobođenje od terorizma i silnih stradanja koja je prošao naš narod u Domovinskom ratu. … Pozivam vas stoga, braćo i sestre, na molitvu za pravednu, a to znači oslobađajuću presudu za naše zatočene generale. … Molimo za sve stradalnike u našem nedavnom oslobodilačkom ratu… Molimo i za naše političare i gospodarstvenike da omoguće razvoj naše države, da poraste zaposlenost, da se osobito mladima otvaraju perspektive, da se stvore uvjeti općeg optimizma i radosnijeg života u našoj prelijepoj zemlji, da se otkloni bijeda, te svatko u poštenju i marljivosti može zadovoljno živjeti u ovoj Lijepoj našoj domovini.“ rekao je mons. Vlado Košić, sisački biskup u homiliji na prvi dan Nove 2011. godine u Sisačkoj katedrali.

 

Na Novu godinu 1. siječnja mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup slavio je euharistijsko slavlje u zajedništvu s mr. Antunom Senteom, katedralnim župnikom, vlč. Marinkom Mlakićem, ravnateljem Caritasa Šibenske biskupije i preč Alojzijem Petranovićem, umirovljenim svećenikom te okupljenim vjernicima Sisačke biskupije u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

U prigodnoj homiliji biskup Vlado rekao je: „Kad gledamo godinu koju smo jučer ostavili u prošlosti svoga iskustva i našeg, kako osobnog tako i zajedničkog pamćenja, želimo doista na temeljima Evanđelja pogledati u budućnost i nastaviti izgrađivati Božje kraljevstvo na zemlji i ove „godine Gospodnje“, 2011.“ Kako ostvariti mir kojega su anđeli u Božićnoj noći navijestili pastirima i svim ljudima biskup Vlado prezentirao je okupljenima citirajući dijelove Poruke pape Benedikta XVI. za Svjetski dan mira 2011. godine. „Vjerska sloboda – put koji vodi do mira“.

Iz Papine poruke biskup Vlado pronašao je i mnoge poruke za nas u Hrvatskoj primjenjive u našoj svakodnevnici. Istaknuo je: „Osobito nam je važna poruka o obiteljima, koje su škole mira i kojima treba omogućiti da odgajaju cjelovite osobe. Tim više to uzmimo kao program svojih nastojanja i molitava, braćo i sestre, jer Papa nam u Hrvatsku ove godine dolazi na Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji. Važne su nam, dakako, i poruke o dijalogu, međureligijskoj suradnji tako da naše zalaganje za slobodu pojedinaca i naroda bude promicanje slobode vjeroispovijesti i svih drugih prava koja pripadaju ljudskoj osobi.“ rekao je biskup Vlado.

„Važna nam je i poruka o poštovanju kršćanskih korijena, o vjerskoj slobodi koja se treba izražavati i u javnosti, što nitko ne smije priječiti. Kako samo hrabro Papa ističe da su kršćani najprogonjeniji kao vjernici na zemlji. Nisu li se i kod nas bili pojavili neki tobože slobodoumni mislitelji koji su u ime laiciteta države tražili da se ukloni križ s javnih mjesta. A za križ smo, braćo i sestre, mi kršćani spremni ako treba i umirati!“ poručio je okupljenima Sisački biskup.

„Danas valja poželjeti najodgovornijima u našem hrvatskom društvu da smognu hrabrosti da se naše društvo već jednom suoči s istinom o našim najvećim nacionalnim stradanjima, jer bez istine nije moguće graditi trajan mir i sigurnost za sveukupno naše društvo. Još uvijek – ni 65 godina nakon najveće hrvatske tragedije na Bleiburgu i križnom putu – ni jedan predstavnik počinjenih zločina komunizma nije ni optužen, a kamoli suđen ili osuđen. Naše misli danas, na početku Nove godine, sigurno idu i prema našim hrvatskim generalima koji očekuju baš ove godine pravorijek Haaškog suda. Mi gledamo u te suce i nadamo se da će osloboditi optužbe one koji su predvodili naše oslobođenje od terorizma i silnih stradanja koja je prošao naš narod u Domovinskom ratu. To mi u ovim krajevima – u Sisačkoj biskupiji – osobito dobro znamo. Pozivam vas stoga, braćo i sestre, na molitvu za pravednu, a to znači oslobađajuću presudu za naše zatočene generale. Doduše, ne možemo s punim povjerenjem očekivati tu pravednost budući smo svjesni kakve se sve politike vode oko tog tribunala. Pa ipak, kako nas je sam Bog spasio kad nam je bilo najteže, vjerujemo da je moguće da obrati srca i „nepravednih sudaca“ – sjetimo se riječi Gospodinovih: „Čujte što govori nepravedni sudac. Neće li Bog onda obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve i ako odgađa stvar njihovu?“ (Lk 18,6-7). Molimo za sve stradalnike u našem nedavnom oslobodilačkom ratu: za branitelje, da vide smisao svoje borbe i stradanja, da se ne obezvrjeđuje domoljublje i ne razara ono za što su oni ginuli, molimo za invalide rata i oštećene, molimo za obitelji koje još ne znaju što je s njihovim najmilijima, molimo za udovice, djecu siročad, neutješene majke i očeve koji su izgubili svoju djecu, molimo za još uvijek tolike prognanike – iz Bosne i Hercegovine te s Kosova koji još uvijek nisu zbrinuti u Hrvatskoj, premda već 15 godina tu žive kao u svojoj domovini, a domovina ih još nije posvojila. Molimo i za naše političare i gospodarstvenike da omoguće razvoj naše države, da poraste zaposlenost, da se osobito mladima otvaraju perspektive, da se stvore uvjeti općeg optimizma i radosnijeg života u našoj prelijepoj zemlji, da se otkloni bijeda, te svatko u poštenju i marljivosti može zadovoljno živjeti u ovoj Lijepoj našoj domovini.“ zaključio je mons. Vlado Košić, sisački biskup, svoju homiliju na prvi dan Nove 2011. godine.

Na kraju misnog slavlja Antun Sente, katedralni župnik, zaželio je biskupu Vladi puno Božjeg blagoslova u Novoj 2011. godini za brojne projekte koji su već pokrenuti. Zaželio mu je da u započetoj godini kao biskup Katoličke crkve i predsjednik komisije HBK Iustitie et pax i dalje nastavi poučavati kako biti dobar vjernik, katolik i Hrvat, te da sve vjernike svoje biskupije svojom učiteljskom službom poučava čuvanju obiteljskih vrijednosti, a mlade usmjerava pravim vrijednostima i na taj ih način pripremi za dobre domaćine Susreta hrvatske katoličke mladeži 2012. u Sisačkoj biskupiji. Nadalje, župnik Sente sisačkom je biskupu zaželio da u Novoj godini posveti crkvu Svete Marije u Sisku, da slavi misu u zatvorenoj crkvi Uznesenja BDM u Gori, da blagoslovi obnovljenu zgradu Biskupijskog caritasa, zgradu Fakulteta medicinskog osoblja kojega vode Sinovi Bezgrješne iz Rima, te da se izvrše svi radovi kako bi u zgradi Velikog kaptola mogao 2012. primiti biskupe o Susretu HKM. AS

Cijela homilija

Pin It on Pinterest