30. pro 2010.

Na kraju građanske godine mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup slavio je euharistijsko slavlje u zajedništvu s mr. Antunom Senteom, katedralnim župnikom, vlč. Marinkom Mlakićem, ravnateljem Caritasa Šibenske biskupije, vlč. Matom Malekinušićem, povjerenikom za pastoral duhovnih zvanja i preč. Alojzijem Petranovićem, umirovljenim svećenikom te okupljenim vjernicima Sisačke biskupije u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

Prigodnu propovijed izrekao je Antun Sente, katedralni župnik.

Osvrćući se na proteklu godinu, katedralni župnik Sente istaknuo je kako je župna crkva Uzvišenja Svetog Križa prošle godine bulom „Antiquam fidem“ pape Benedikta XVI. uzdignuta na čast katedrale te su na taj način brojne župne zajednice postale katedralne zajednice što je rezultiralo i uvećanjem aktivnosti, ali i umnažanjem djelovanja Duha Svetoga. Papina odluka obznanjena u buli „Antiquam fidem“ proslavljena je 6. veljače u velebnom i povijesnom slavlju Proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije te uvođenjem u službu sisačkog biskupa Vlade Košića. Vjerujem da je svima još živa slika tog velebnog slavlja kojim kako netko reče: „Sisak biva stavljen u rang europskih središta“ Tim činom naš grad postao je biskupsko središte istaknuo je župnik Sente.

 

 „Bili smo svjedoci i sudionici 1. svećeničkog i 1. đakonskog ređenja, te i drugih lijepih biskupijskih liturgijskih slavlja; korizmenih, uskrsnih, srebrnog jubileja našeg Biskupa, obilježavanja Dana policije, vatrogasaca, lovaca i drugih, adventskih, i božićnih te posebno 1. obljetnice ponovne uspostave naše Sisačke biskupije koja je proslavljena Simpozijem o Sisačkoj biskupiji nazvanim po Papinoj buli „Antiquam fidem“ na kojem je sudjelovalo 26 eminentnih sveučilišnih profesora, od čega su 4 akademika.  

Jedanput mjesečno u prostorima Pastoralnog centra 50-ak svećenika susreće se sa svojim biskupom na Svećeničkom danu. Brojni drugi sudionici različitih biskupovih aktivnosti prolaze središtem i drugim dijelovima Sisačke biskupije, istaknuo je župnik Antun.

Posebnu aktivnost unutar Sisačke biskupije pokazali su mladi koji su volontirali u Proslavi ponovne uspostave, ali i tokom cijele protekle godine okupljajući se oko svojih župnih i dekanatskih središta te sudjelujući u projektima Biskupije. Održane su brojne tribine, koncerti, izložbe te brojne druge kulturne aktivnosti koje isto tako opravdavaju ponovnu uspostavu Sisačke biskupije. U protekloj godini o Uskrsu i Božiću podijeljeno je 200-tinjak obroka, te mjesečno 50-ak prehrambenih paketa štićenicima župnog Caritasa, te je vođena posebna briga o 500-tinjak starijih župljana katedralne župe u Sisku.

Katedralni dječji zbor bio je sudionik 1. Zlatne harfe Sisačke biskupije, a o Božiću je izdao svoj 1. nosač zvuka „Dan radosti“, istaknuo je župnik Antun te dodao kako je protekle godine izgrađena nova pastoralna dvorana te su obnovljena sva pročelja Sisačke katedrale. AS

Pin It on Pinterest