21. sij 2011.

„Danas pokazujemo da možemo biti zajedno i da zajedno možemo moliti Božji dar za jedinstvo Kršćana“ rekao je mons. dr. Vlado Košić, sisači biskup na euharistijskom slavlju crkvi Gospe Snježne u Kutini u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Uz svećenike moslavačkog dekanata i povjerenika za ekumenizam Sisačke biskupije Alfreda Kolića, ekumenskom molitvenom slavlju prisusvovali su i Elina Sali, svećenica Evangeličke crkve iz Kutine, i paroh Dalibor Petković iz pravoslavne crkve u Stupovači kod Kutine.

Molitvena osmina za jedinstvo Kršćana već se više od 100 godina održava svake godine od 18. do 25. siječnja. Iako se kršćanstvo kroz povijest razjedinilo, puno je više elemenata koji kršćanske crkve povezuje nego što ih razdvajaju, naglasio je biskup Košić te kazao: „Moramo se što više upoznavati i poštovati jer iako nismo odgovorni za razjedinjenost Kršćana naša je odgovornost za savladamo zapreke i barijere zajedništvu.“
Elina Sali, svećenica iz Finske koja vodi Evangeličku crkvu u Kutini naglasila je kako su ovakvi ekumenski susreti privilegij na kojem se dijeli radost zajedničke molitve. „Velika je Božja milost što se crkvene zajednice mogu sastati na jednom mjestu. Tu radost ne dijele svi kršćani, ali zajedništvo kršćana je zajedništvo u Isusu. Bez Isusa ne možemo upoznati svoje bližnje i ovo naše kršćanstvo zajedništvo je Božja stvarnost. To zajedništvo počinje od slušanja Božje riječi i nastavlja se služenjem“ kazala je Elina.

Paroh Dalibor Petković iz Stupovače podijelio je radost zbog ekumenskog susreta riječim: „U ljubavi Božjoj svi pobjeđujemo i učvršćujemo zajedništvo. U Stupovači smo krenuli mali koracima i puno smo napravili i stalno napredujemo. Pravoslavna i Katolička crkva stoje jedna nasuprot druge i ne dijele nas u Stupovači. Djeca smo Božja i svi smo mi jedno, a Gospod svu djecu jednako voli. Cvijeće je sve lijepo, ali i različito. Pružili smo ruku pomirenja i prijateljstva  jer jedno smo i vjerujemo u jednoga Boga i zato iz srca govorim i iskreno molim za jedinstvo svih Božjih crkvi.“ Kazao je paroh Dalibor.
Evangelički, katolički i pravoslavni vjernici u prepunoj kutinskoj župnoj crkvi toplim su pljeskom pozdravili poruke predstavnika tri različite kršćanske crkve. AS

Pin It on Pinterest