20. sij 2011.

Ekumenizam s Pravoslavnima

U sklopu molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se događa u crkvama Sisačke biskupije u petak 21.siječnja molitva za jedinstvo kršćana dogodila se u pravoslavnoj crkvi Svetke Petke u Sisku a predvodio ju je protojerej Petar Oluić, paroh sisački. Molitvi je nazočio mons dr. Vlado Košić, sisački biskup, vlč. Alfred Kolić, povjerenik za ekumenizam i međureligijski dijalog Sisačke biskupije, mr. Antun Sente, katedralni župnik i fra. Petar Žagar, župnik u Čuntiću te brojni pravoslavni i katolički vjernici.

Za vrijeme liturgije protojerej Petar Oluić je kazao kako mu je drago da prvi puta u okviru Molitvenih osmina za jedinstvo kršćana bude domaćin u jednome od ovih skupova, te da dade svoj doprinos ekumenskim nastojanjima i zbližavanja naših sestrinskih Crkava Pravoslavne i Katoličke kojoj je glava sam Gospod Isus Krist kojeg svi mi podjednako častimo i slavimo. S posebnim zadovoljstvom paroh Petar pozdravio je biskupa Košića kojega je oslovio kao dobrog prijatelja, te ga predstavio kao jednog od najvećih ekumenista na ovim prostorima i kao velikog i istinskog prijatelja Pravoslavne Crkve.

 

Govoreći o važnosti ekumenizma otac Petar tom je prigodom kazao kako ga sjećanje vraća unazad 35 godina točnije 11.9.1976. godine kada je hrvatska Katolička Crkva slavila u Splitu i Solinu dva velika značajna jubileja, prvi je bio 1300 godina kristijanizacije i evangelizacije Hrvata na ovim područjima, a isto tako i 1000-godišnje podizanje prvoga svetišta posvećenog Bogomajci, Presvetoj Bogorodici u povijesti hrvatske Katoličke Crkve, odnosno Gospe od otoka u Solinu kod Splita. Te velike svečanosti odisale su još tada velikim ekumenskim duhom prožetim obostranim evanđeoskim poštovanjem i ljubavlju između naših dviju sestrinskih Crkava. Mnoga protekla stoljeća, rečeno je između ostalog tom prilikom, odgajala su naše Crkve mnogostrukim rastom vjere ali su nas nažalost opterećivale žalosnim nesporazumima i pogrešnim shvaćanjima, raznim promašajima i grijesima. Vrijeme je svakako da se uvjerimo da smo u prošlosti bili najbliži jedni drugima, kada smo bili najbliži Bogu i Isusu Kristu. I tada smo u najvećoj mjeri osjećali svoju međusobnu kršćansku i ljudsku odgovornost i evanđeoski ljudsku odgovornost u istinskoj solidarnosti, iskrenosti i ljubavi, kazao je sisački paroh Petar. Neka bi dao Gospod da i ova naša večerašnja molitva i molitveno okupljanje budu svojevrsna povijesna prilika u rasterećivanju žalosnih neprilika i žalosnih nesporazuma i shvaćanja promašaja i grijeha, rekao je petar Oluić.

Nakon sisačkog paroha Oluića okupljenim vjernicima prigodnu riječ uputio je sisački biskup Vlado Košić pozdravljajući oca Petra i sve nazočne pravoslavne vjernike kao i katoličke svećenike i katoličke vjernike. Biskup Vlado tom je prigodom kazao kako želi da ova molitva u molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana pomogne kako bi se više međusobno poštivali, upoznali te bili bliže jedni drugima ako smo bliži Isusu. Isus naš Gospodin, umro je za sve ljude, osnovao je Crkvu koja je bila u prvom tisućljeću jedna. A onda se u drugom tisućljeću podijeliše istok-zapad, pa onda u 16. stoljeću nasta podjela na Zapadu. Mi bismo željeli da se ponovo u trećem tisućljeću vrati onako kako je bilo u prvom tisućljeću. Iako smo različiti imamo toliko zajedničkih dodirnih točaka koje nas obvezuju da se poštujemo, jer svi smo učenici Isusa Krista, svi vjerujemo u Njegovo Evanđelje, imamo svete sakramente, svete tajne. Zahvaljujući ovakvim molitvama sve se više otvaramo jedni drugima te razumijemo da nam nešto nedostaje, a to je neispunjenje onoga što Isus od nas očekuje, sačuvati jedinstvo.To jedinstvo ne mora biti da smo svi jednaki, nego je jedinstvo u tomu da se jednako ljubimo ili jedni drugima pomažemo i surađujemo. Na posljednjoj večeri Isus je molio Oca da oni budu jedno, da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. Dakle, svijet ne može vjerovati u Isusa ako se mi koji u istog Isusa vjerujemo međusobno svađamo, ako se ne poštujemo, ako si nismo dobri, zaključio je sisački biskup Vlado te sve prisutne pozvao u sisačku katedralu Uzvišenja Svetog Križa u utorak 25. siječnja na euharistijsko i ekumensko slavlje kojemu će se pridružiti i sisački paroh Petar Oluić, imenovani evangelički biskup Branko Berić, te kršćanski vjernici ljubitelji ekumenizma. AS

Pin It on Pinterest