23. sij 2011.

U nedjelju 23. siječnja 2011. g. u crkvi Sv. Ivana Nepomuka održana je Molitva za jedinstvo kršćana. Svetu misu u prepunoj crkvi predvodio je mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup, u koncelebraciji  s domaćim župnikom Alfredom Koliće i župnim vikarom Draženom Laucom.

Geslo ovogodišnje Molitvene osmine uzeto je iz Djela apostolskih: Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama“ (Dj 2, 42). Moto su odbrali kršćani iz Jeruzalema. U prigodnoj homiliji biskup se nakratko osvrnu na geslo koji su izabrali kršćani iz Jeruzalema. „Postojani u nauku apostolskom, molitva, lomljenje kruha, zajedništvo – to su bili atributi prve kršćanske zajednice. I mi smo pozvani da tako živimo da to primjenjujemo i budemo ustrajni u molitvi, euharistiji te vjerni i postojani u prihvaćanju nauka apostola i to primjenjujemo u svom životu. Imamo predaju apostolske vjere koju crkva predaje iz naraštaja u naraštaje. Važno je zajedništvo da jedni druge prihvaćamo i pomažemo, da mislimo jedni na druge te da budemo solidarni jedni prema drugima. Osobito želimo da ta solidarnost poraste među kršćanskim crkvama.

 

Biskup je također naglasio da su u prvom tisućljeću kršćani bili jedno, nije bilo podijeljenosti te da su podjele nastale tek u II tisućljeću. Podsjetio je vjernike kako je Ivan Pavao II, uskoro blaženik, vodeći crkvu u III tisućljeće isticao i želio da se u III tisućljeću ostvari jedinstvo kao što je bilo u I tisućljeću. „I Sisačka biskupija je pozvana da gradi jedinstvo kao što je bilo. Zajedništvo se gradi ako smo zajedno, ako se bolje poznajemo, ako braću prihvaćamo kao braću, a tada padaju mnoge predrasude koje imamo. Potrebno je braću gledati kao braću jer slavimo istoga Gospodina, iste sakramente“, poručio je biskup Vlado Košić. Na kraju je biskup još jednom naglasio važnost molitve: „Molimo da bude jedinstva, praštanja, sloge da ne osuđujemo jedni druge već da praštamo jer jedino tako ćemo biti sinovi Evanđelja!“.

Misno slavlje je pjesmom uveličao zbor mladih ¨Nepomuk¨ u zajedništvu s mladim tamburašima ¨Glinska tamburica¨ , koji su skladnim žicama tamburica doprinijeli radosnom slavljenju Euharistije. KG

Pin It on Pinterest