12. lip 2011.

Na nedjelju Pedesetnice ili Duhova 12. lipnja mons. Vlado Košić, sisački biskup slavio je euharistiju u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa za vrijeme koje je podijelio sakrament svete potvrde sto četvoro kandidata iz katedralne župe koje je za ovaj sakramenta uz vjeroučitelje pripremao vlč. Mato Malekinušić, župni vikar. U prigodnoj propovijedi biskup Vlado je poručio krizmanicima kako je danas završetak vazmenog vremena, pedeseti dan nakon Uskrsa, blagdan Pedesetnice, kojim čitava Crkva na svijetu slavi primanje Duha Svetoga. A vi dragi krizmanici baš danas i primate puninu Duha Svetoga u sakramentu svete potvrde ili krizme ili firme. Sakrament se naziva potvrda jer sam Bog potvrđuje da ste Njegova ljubljena djeca, ali i vi potvrđujete svojim izborom svoju vjeru koju ste primili već na krštenju. Potvrđuje također i Crkva vašu pripadnost zajednici, jer vas prima u puno zajedništvo. Krizma, naziv je koji znači pomazanje, koji je sinonim za primanje Duha Svetoga, Isus je Pomazanik ili Krist a mi smo kršćani, dakle pomazanici, upravo zato jer nas je Duh Sveti primio da nas zaposjedne, da nam bude dragi gost u duši, da bude pokretač svih naših djelovanja, misli i nakana, a firma, to je latinska riječ, znači: čvrst, jak, snažan, čini nas dakle snažnima u vjeri. Duh Sveti jača nas jer je On sila Božja, koji od nas čini snažne kršćane, rekao je biskup Vlado.

Foto: Galerija

Svi smo doživjeli i prošle subote i nedjelje, velik događaj – pohod pape Benedikta XVI našoj domovini i posebno mjesto imali su upravo mladi u tom susretu i sigurno ste i vi čuli, ako i niste bili prisutni, na tim susretima neke poruke, osobito bih istaknuo jednu, koju je Papa rekao mladima a koja glasi: „Nemojte se dati zavarati od onih koji vam žele nametnuti misao da vrijedite samo toliko koliko ste na vanjštini zanimljivi i privlačni, koliko je samo ono što je izvana, vrijedno, vaša osobnost, vi ste mnogo više od toga, vaša osobnost je iznutra, i izgrađujte se u svojoj nutrini“. Duh Sveti želi vas, dragi mladi, izgraditi u vašem srcu, u vašoj nutrini, sigurno je, lijepo vas je vidjeti ovako mlade, radosne danas i urešene, pripremljene za ovaj veliki događaj. Sve vam je to Bog darovao, i vaše tijelo i vašu vanjštinu, ali to nije najvažnije, važna je vaša duša, vaša nutrina, i to trebate izgrađivati, da budete ne samo lijepi, nego dobri ljudi, to je puno važnije, da ne mislite samo na vanjštinu i na svoj izgled, nego da mislite na svoju nutrinu i svoju dobrotu. Budite plemeniti, dajte se voditi Duhom Svetim, poručio je krizmanicima i mladima Sisački biskup.

Na misnom slavlju koncelebrirao je i mr. Antun Sente, ml., katedralni župnik te Alojzije Petranović, katedralni ispovjednik te je sudjelovalo velik broj rodbine krizmanika kao i brojni sisački vjernici. Predstavnica mladih župe Nikolina Mesić pri kraju misnog slavlja pozvala je krizmanike da se sada još aktivnije uključe u život vjere koju mogu ostvarivati i u brojnim župnim zajednicama koje pri katedralnoj župi djeluju. Među njima je svakako i katedralni zbor mladih Crux caritatis koji je pod ravnanjem Dolores Šimunović animirao euharistijsko pjevanje. AS

Pin It on Pinterest