10. lip 2011.

Svečanom procesijom i misnim slavljen Sisčani su proslavili svog nebeskog zaštitnika Svetog Kvirina u subotu 11. lipnja o.g. Od sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa ulicama grada Siska do crkve Svetog Kvirina u svečanoj procesiji koju je predvodio Andres Veres, biskup Szombathelya u zajedništvu s mons. Vjekoslavom Huzjakom, bjelovarsko – križevačkim biskupom te mons. Vladom Košićem, sisačkim biskupom sudjelovalo je preko tisuću hodočasnika. U procesiji su sudjelovali: ministranti, prvopričesnici, krizmanici, mladi,predstavnici župa Sisačke biskupije koji su nosili zastave i oznake svojih župa, KUD-ovi, udruge i društva, vatrogasci, lovci, policajci, vojnici, udruge proizašle iz Domovinskog rata, članovi Lučke kapetanije, predstavnici državne, lokalne uprave i samouprave te brojni svećenici i mnogi vjernici.

 

Nakon procesije uslijedilo je misno slavlje u crkvi Svetog Kvirina koje je predvodio mons. Veres. Želeći dobrodošlicu predvoditelju euharistijskog slavlja mons. Andrasu Veresu, biskupu Szombathelya – grada u kojem je podnio mučeništvo sisački biskup i nebeski zaštitnik Sveti Kvirin biskup Košić je kazao kako je Sveti Otac Benedikt XVI dok je prošlog vikenda boravio u našoj Domovini poručio svima nama koji nosimo kršćansko ime da budemo dosljedni u svome životu, da promičemo vrijednosti savjesti, štitimo obitelj i budemo „svjetlo svijeta i sol zemlje“. Sve je to već davno u ovome drevnom gradu Sisku živio i naviještao Sveti Kvirin, biskup sisački. Ni on, kao ni mi danas, nije živio u povoljnim prilikama za svjedočenje i život vjere. Ipak, ustrajao je sve do smrti i zato nam je velik zagovornik u našim borbama jer nam je dao primjer i nadahnuće.

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi Biskupijskog zbora pod ravnanjem Jelene Blašković, prof. crkvene glazbe te Dječji zbor Svetog Stjepana iz Opuzena pod ravnanjem s. Marinele Delonga.

Foto: Mateo Pokas

Pin It on Pinterest