9. svi 2012.

Mladi hodočasnici iz Gospičko-senjske biskupije, točnije Otočkog dekanata, sudionici Susreta hrvatske katoličke mladeži koji je 5. svibnja održan u Sisku – vratili su se svojim domovima u nedjelju navečer puni prekrasnih iskustava i nezaboravnih dojmova.

Prema Sisku su krenuli u subotu oko sedam sati ujutro pod vodstvom vjeroučiteljice Silvije Vašarević i don Anđelka Kaćunka, a u Sisak su stigli u 11 sati. Prije toga, na punktu Odra nedaleko od Siska dočekao ih je vodič Tomislav Božinović, jedan od 1500 volontera koji su se stavili u službu pomaganja mladima tijekom njihova dvodnevnog boravka Sisačkoj biskupiji, te im podijelio kape i letke s programom Susreta. Zajedno s mnoštvom drugih hodočasnika i mladi Otočkog dekanata s parkirališta su krenuli prema katedrali u središtu grada. Oko 13 sati je iz župnog dvorišta krenuo veliki križ s ministrantima i svijećama, a iza njega se stvorila kilometarska rijeka mladosti, koja je Rimskom ulicom pa preko mosta na Kupi više od sat i pol “tekla” prema novoj crkvi Sv. Kvirina. Bilo je jako lijepo vidjeti povorku razdragane mladeži, a poseban dojam ostavljali su građani Siska koji su mladima mahali i fotografirali ih s prozora svojih stanova dok su prolazili gradskim ulicama.

Na golemu novouređenu površinu ispred crkve Sv. Kvirina povorka je stigla oko tri sata poslije podne. Tada je započeo pretprogram, tj. duhovno-zabavni program kao priprema za svečano euharistijsko slavlje, koje je uvijek vrhunac Susreta. Zbor je na početku otpjevao himnu SHKM, koju je većina mladih naučila i razdragano pjevala. Voditelji programa sve su pozdravili s radošću, a to je učinio u povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Koretić. Mladima je odmah izrazio radosnu dobrodošlicu i domaći biskup Vlado Košić. U programu koji je slijedio bilo je raznolikih sadržaja – i pjesama, i meditacija, i svjedočenja, skečeva i plesa. Uz druženje i upoznavanje mladi su pratili program, ali i iskoristili mogućnost za ispovijed.

U 18 sati započela je ulazna pjesma misnog slavlja koje je u zajedništvu s dvadesetak biskupa i više stotina svećenika predvodio kardinal Josip Bozanić. Domaći biskup Košić sve je pozdravio i izrazio radost zbog toga Susreta. Zbor je lijepo pjevao i sigurno – fantastično je zvučala “stara” misa u “klasičnom” ruhu, kao i moderne kršćanske pjesme koje vole mladi. Pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, koji je u HBK na čelu Odbora za pastoral mladih, u propovijedi je potaknuo mlade na hod za Isusom Kristom, koji je sebe proglasio Svjetlom svijeta i nama dao zadaću da budemo također svjetlo. Na kraju mise, nakon što je svoju pozdravnu riječ svima uputio predsjednik HBK i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, veliku radost izazvala je objava da je domaćin sljedećega Susreta hrvatske katoličke mladeži 2014. godine grad Dubrovnik.

U tom raspoloženju unatoč umoru – nakon pozdravnih riječi, blagoslova, završne pjesme, Lijepe naše i himne Susreta – rijeka mladosti ponovno je potekla ulicama Siska prema svojim autobusima, koji su ih prevezli do mnogih mjesta u Sisačkoj biskupiji gdje su dobili smještaj kod obitelji. Mladi iz Otočkog dekanata dobili su smještaj u Petrinji. Ugostile su ih sljedeće obitelji odnosno domaćini: Marinko Kaleb, Mato Damjanović, Tihomir Čerpnjak, Božena Murr, Drago Čančar, Marijan Marić, Ambrozije Antolović i Marko Nikić.

U nedjelju ujutro mladi su se okupili na ulazu u Gradski stadion i potom svoju prtljagu odnijeli do autobusa koji je bio parkiran kod velikog nogometnog igrališta, do kojega su došli po lijepoj šetnici uz rječicu Petrinjčicu. Tu su napravili zajedničku fotografiju i vratili se do stadiona, gdje je već sve bilo spremno za euharistijsko slavlje. U predprogramu su o povijesti i sadašnjosti Petrinje govorili povjesničar Ivan Rizmaul i gradonačelnik Željko Nenadić, a program je pjesmom animirao zbor mladih župe sv. Lovre “Svitanje”.

U 11 sati krenula je prema pozornici na kojoj je bio oltar procesija s ministrantima i svećenicima. Misu za 1650 mladih koje su ugostile obitelji u Petrinji predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Uz sunce i vjetar – znakove Svjetla i Duha – koji su hodočasnike pratili u Sisku, u Petrinji se kompletirala simbolika pa je kratka kiša vjernike podsjetila na sakrament sv. krštenja. U propovijedi biskup je mladima posvijestio koliko je važno za vjernički život da ostanemo kao mladice nakalemljeni na Kristu kao trsu jer samo tako možemo i na zemlji i za vječnost donijeti evanđeoske plodove i “hodeći u Svjetlosti” svjedočiti da smo Kristovi učenici te druge privući k njemu, našem Trsu i Spasitelju.

Na kraju mise kapelan petrinjske župe sv. Lovre vlč. Janko Lulić uime župnika i dekana vlč. Josipa Smaržije i u svoje ime zahvalio je svima na pomoći u organiziranju toga divnog susreta. Velika zanimljivost je da su upravo Petrinjci Ana Čerina i Karlo Ivančić autori himne ovogodišnjega Susreta hrvatske katoličke mladeži “U svjetlosti hodimo”, pa je ona na kraju mise izvedena s posebno radosnim osjećajima. Ali najveće iznenađenje bila je čestitka koju je Ani poslao biskup Košić a pročitao biskup Uzinić. Autorici teksta himne zahvalio je na aktivnosti u zajednici i čestitao rođendan. Nakon toga održano je predstavljanje skupina odnosno tridesetak župa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i hrvatskih katoličkih misija u Europi, koje su ugostili ljubazni Petrinjci. Najprije se na jedinstven način predstavila Hrvatska katolička misija iz Berlina – 15-ak mladih izišlo je na pozornicu i po redu izgovorilo po rečenicu-dvije o svojoj Misiji. Otočki dekanat kratko je i sažeto predstavila gimnazijalka Petra Marković iz Otočca, a s njom je na pozornici bio i vodič Tomislav Božinović, nakon čega joj je predao medaljone za sve hodočasnike. Mladi iz Gacke doline svojim su domaćinima ponijeli suvenire kao mali znak pažnje. Na kraju programa svim je hodočasnicima na stadionu za ručak poslužen gulaš. Nakon toga mladi su posjetili crkvu Sv. Lovre, koja je bila sravnjena sa zemljom i na njoj namjerno otvoren stočni sajam. Župnik im je kratko opisao povijest Petrinje i župe, a oni su se, zahvalni za sve lijepe doživljaje i svu dobrotu koja im je iskazana u dva dana, pomolili za svoje domaćine te se, nakon kratke šetnje lijepim parkom u središtu Petrinje umorni ali radosni i puni nezaboravnih dojmova uputili prema svojoj Gackoj dolini.

Na kraju su, tijekom vožnje, svi po redu došli na mikrofon i jedni drugima prenijeli dio svojih dojmova. To je bilo korisno iskustvo jer su mnogi istaknuli nešto posebno što je samo njih “dotaknulo” ili neki svoj doživljaj u Sisku ili Petrinji, ali svi su redom najljepšim riječima govorili o gostoljubivim domaćinima u Petrinji i, posebno oni kojima je to prvi takav susret, izjavili – Svi idemo u Dubrovnik! Nekoliko mladih izrazilo je želju da se, uz redovitu mjesečnu tribinu koja u Otočcu već postoji, barem još jednom mjesečno nastavi druženje uz razgovor o vjeri i mladenačkim problemima, iskustvima i potrebama. To su podržali i vjeroučiteljica Silvija i don Anđelko. Zaključujući dojmove, don Anđelko je na kraju mladima zahvalio za uzorno ponašanje cijelim putem, potaknuo ih da u svojoj sredini šire pozitivnu energiju koju su doživjeli na SHKM ter svima zaželio da nastave “hoditi u Svjetlosti” i stalno u srcu nose želju koju je izrazio svećenik-pjesnik Izidor Poljak: “Kuda koracam hoću da bacam snopove zlatne svjetlosti!”

(IKA)

Pin It on Pinterest