9. svi 2012.

Na Susret hrvatske katoličke mladeži kojemu je domaćin ove godine bila Sisačka biskupija, odazvalo se gotovo 400 mladih iz Banjolučke biskupije. Iz Banje Luke krenula je u subotu ujutro 5. svibnja skupina od 60 mladih iz banjolučkih župa Kotor Varoša, Prnjavora, Bosanske Gradiške, župa prijedorskog kraja te studenti koji studiraju u Banjoj Luci. Prije polaska mladi su se okupili u katedrali Sv. Bonaventure gdje su se zajedno s banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom pomolili za Božji blagoslov. Mlade su na hodočašću pratili njihov vjeroučitelj vlč. Davor Klečina, trapist brat Franjo Apanović i s. Ivana Husnjak iz samostana Klanjateljica Krvi Kristove u Budžaku.

Mladi iz Banje Luke na Susretu su bili prepoznatljivi po velikom transparentu (3×1,5m) na kojem je pisalo: “Mladi Banjolučke biskupije – malo nas je al’ nas ima” s obrisima banjolučke katedrale s jedne strane, i crvenim kockicama koje simboliziraju grb hrvatskog naroda, s druge strane. Nakon subotnjeg misnog slavlja i druženja s drugim mladima, Banjolučani su krenuli u obližnju Petrinju gdje su ih ugostile obitelji iz župe sv. Lovre. Veza između Petrinje i Banje Luke vrlo je duboka, budući da je u tom hrvatskom gradu nakon Domovinskog rata svoj dom pronašlo više od 4000 Hrvata prognanih iz Banje Luke.

Drugog dana Susreta, u nedjelju 6. svibnja, na Gradskom stadionu Gavrilović okupilo se više od 1500 mladih kojima su domaćini bile tri petrinjske gradske župe.

Misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić s kojim je koncelebriralo tridesetak svećenika.

(TABB)

Pin It on Pinterest