6. svi 2012.

Gotovo 1200 mladih katolika iz župa diljem Lijepe Naše, susjedne Bosne i Hercegovine, ali i HKM iz svijeta, prisustvovalo je nedjeljnom misnom slavlju  u novosagrađenoj župnoj crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku. Misu je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak u koncelebraciji s još 15 svećenika, od kojih su mnogi pristigli s mnoštvom mladih iz svojih župa.

U svojoj propovijedi,  upućenoj prvenstveno nazočnim mladim vjernicima, biskup Mrzljak istaknuo je  kako Krist treba biti njihov životni vodič,koji je, kako objavljuje u Evanđelju,pravi trs. Kao što je bitno za loze da ostanu na trsu da bi donosile plod, tako je bitno i za mlade da ostanu u Kristu. Naglasio je da su ovakvi susreti vid svjedočenja vjere, toliko potrebne u današnje vrijeme, kada su osobito mladi ljudi lako zavedeni krivim vrijednostima. Susret katoličke mladeži iznova daje poticaj kako bismo ustrajali u vlastitoj izgradnji. Samo tako, izgrađujući sebe na kvalitetnim temeljima,gradimo i bolje društvo, poruka je biskupa Mrzljaka. Ujedno susret povezuje mlade pristigle iz dalekih krajeva i ujedinjuje ih u Kristu.

Po završetku misnog slavlja, svaka se župa predstavila kroz pjesmu, ples i uvijek zarazan smijeh. Na osebujan način pokušali su izraziti zadovoljstvo organizacijom, ali i zahvalu upućenu  obiteljima,njih oko 400, koje su im otvorile svoje domove i srca. Kao znak sjećanja na ovaj poseban dan, župa Pohoda BDM u Sisku poklonila je prisutnim župnicima štole s logom ovogodišnjeg susreta te je svaka župa primila na poklon knjigu s pripremnim katehezama za ovaj susret, ali i okupljanja i rad s mladima u vlastitim župama. Kao i domaćin, pristigle župe su simboličnim poklonima, od kojih svaki nosi duh njihova kraja, još jednom izrazile zahvalnost,ali i uputile srdačne pozive da ih uskoro i sami posjetimo. Među mnogima ipak ostala je zapažena dobrodošlica u Dubrovnik  2014. godine, grad domaćin idućeg Susreta kojeg željno iščekujemo.

Martina Kežman

Pin It on Pinterest