6. svi 2012.

U starodrevnom marijanskom prošteništu Majke Božje Kloštarske u Kloštar Ivaniću prema programu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku, u nedjelju 6. svibnja svečano misno slavlje je predslavio mons. Nikola Kekić, biskup križevačke eparhije za vjernike bizantsko-slavenskog obreda. Na misi su u koncelebraciji bili domaćin župnik i gvardijan fra Tomislav Božiček, povjerenik za pastoral mladih Kotorske biskupije don Dejan Turza i još 10-ak svećenika.

Oko 540 mladih je došlo sa svojim svećenicima, đakonima, redovnicama, župnim animatorima i vjeroučiteljima iz raznih krajeva: Koprivnice, Pazina, Sesvetskog Kraljevca, Blaškovca, Šibenika, Jastrebarskoga, iz Zagreba: župe „Bl. Ivan XXIII.” iz Dubrave i „Srca Marijina” s Jordanovca, te iz Bosne i Hercegovine mladi iz Viteza, Žepča, Vareša, Kraljeve Sutjeske i Visokoga kao i mladi Kotorske biskupije iz Crne Gore.

Biskup križevačke eparhije Kekić izrazio je radost da upravo u Kloštru Ivaniću ima prigodu slaviti misno slavlje u godini kada se slavi veliki jubilej Križevačke biskupije – 400. obljetnice obnove crkvenog zajedništva u Hrvatskoj i osnutka grkokatoličke biskupije u Marči koja se nalazi u upravo u župi Kloštar Ivanić. Nadalje, mons. Kekić je naglasio sveopćenitost katoličke Crkve koja ima srce za sve narode i za različite liturgijske oblike te je pozvao mlade da kroz život prolaze otvorenih očiju i ušiju, da mognu prepoznati Božji glas u svakodnevici življenja: od ljepote prirode, Božjih stvorova a posebno u vapaju potrebitog čovjeka u nevolji. „Božji ustav su 10 Božjih zapovjedi, te smo svi mi kršćani dužni da ih slijedimo kao baštinici Božjega Kraljevstva, a vrhunska Božja zapovijed je da ljubimo jedni druge jer Bog je Ljubav! Svakodnevno se zagledajmo u svoju dušu te uvidimo koliko smo uistinu slika Božja te ukoliko je ona narušena da se obratimo našem „restauratoru” Isusu Kristu da nas on obnovi”, rekao je biskup križevačke eparhije mons. Kekić.

Na kraju je mons. Kekić pozvao mlade da razmatranjem Riječi Božje, te svakodnevnom molitvom nastoje svijet gledati Božjim očima, očima Svjetla, čije su „rijeke svijetla” bili dionici jučer u Sisku te će tada pohranjujući kao Marija, Riječ Božju, Logos, moći zajedno s Kristom živjeti i rasti.

Na kraju euharistijskog slavlja okupljenima se obratio domaćin, župnik i gvardijan fra Tomislav Božiček.

Susret je nakon misnoga slavlja nastavljen u radosnom i raspjevanom predstavljanju župa i biskupija te na kraju okrjepom u Športskome parku u Kloštru Ivaniću.

Pin It on Pinterest