6. svi 2012.

U župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika u Galdovu (Sisak) misno slavlje je u nedjelju, 6. svibnja predvodio šibenski biskup Ante Ivas. Uz domaćine, slavlju su nazočili mladi i svećenici iz Zagreba, Benkovca, Vinkovaca, Splita, Pule, Sinja, Molve, Hlebine Ždala, Virja, Novog Marofa, Plitvica i Korenice, te iz Bosne i Hercegovine.

Riječ dobrodošlice je u ime domaćina uputio župnik fra Nikola Jureta, OFMConv.

U prigodnoj homiliji biskup Ivas se osvrnuo na ulogu sv. Pavla i njegova djelovanja prije i poslije svoga obraćenja.

Savla je oslijepila svjetlost Kristova, budući da nakon susreta s Kristom ništa nije čuo, niti vidio kako treba, susret s Kristom mu je bila prilika da progleda na drugačiji način. Isus mu je postavio pitanje: zašto me progoniš? Na njegovo pitanje Savao odgovara s protupitanjem: Tko si Gospodine?, rekao je biskup, te istaknuo kako smo to pitanje pozvani i mi postavljati Gospodinu. Da, uistinu, tko je on za nas, upitao je biskup, te podsjetio, da nakon što poput Pavla i mi prihvatimo da je Isus svjetlost, promijenit će nam se život. Progledat ćemo i vidjeti dalje nego prije, čut ćemo i spoznati više nego prije. Stoga zahvaljujemo danas Bogu što smo svjetlo svojega života susreli u praštanju, a ojačali ga u sakramentu potvrde. U euharistijskom slavlju nam se iznova to svjetlo nudi da ga susretnemo. Stoga, zaključujemo: Pavao je susreo svjetlo! Krista nije fizički vidio, već čuo njegov glas. Sama Kristova riječ bila je poticaj Pavla da dobije snagu i svjedočki napiše mnoge poslanice, koje iz nedjelje u nedjelju čitamo na misnim slavljima, rekao je biskup, te u tom kontekstu upitao „što znači susresti svjetlost, dragi mladi?” To, znači, nastavio je biskup „postati plod za druge”.

Osvrćući se na drugi novozavjetni lik, na sv. Barnabu, koji je kao jedini stao u Pavlovu obranu i primio ga bratski budući da su ga se drugi bojali zbog njegove prošlosti progonitelja kršćana.

Barnaba je poticaj svim odraslim i starijim kršćanima da u novim inicijativama i oduševljenju mladih prepoznaju snagu Kristova svjetla i budu Barnabe jedni drugima, koji će prihvaćati ono dobro koje Krist u mladima svima nama daruje, upozorio je biskup, te dodao kako „nigdje nema takve mladosti i mladeži kao u Hrvata”, jedino što poteškoća može nastati, kada i svećenici, ali i odrasli kršćani ne prihvate to mladenačko oduševljenje i gorljivost za Krista. Stoga je pozvao i svećenike i starije da mladima budu oslonac i podrška u njihovom življenju vjere i ideala, jer „mladi su ispit savjesti svima nama”, riječi su kojima je biskup Ivas zaključio homiliju.

Župa Sv. Josipa Radnika povjerena na duhovnu skrb franjevcima konventualcima u obiteljima je prihvatila oko 650 mladih. Nakon misnog slavlja uslijedilo je predstavljanje po župama i skupinama mladih, a druženje se nastavilo oko zajedničkog stola koje je župa organizirala na tri mjesta, u Galdovu u osnovnoj školi, te u filijalama Hrastelnici i u Palanjsku u tamošnjim društvenim domovima.

Pin It on Pinterest