17. sij 2012.

Blagdan sv. Antuna Pustinjaka, svog zaštitnika, proslavila je istoimena župa iz Odre Sisačke u utorak 17. siječnja. U prepunoj, novoobnovljenoj župnoj crkvi svetu misu predvodio je kancelar Sisačke biskupije preč. Marko Cvitkušić sa suslaviteljima vlč. Tugomilom Radičekom i vlč. Ivanom Kljunićem.

U prigodnoj homiliji vlč. Cvitkušić osvrćući se na život i djelo sv. Antuna ističe kako je on bio neobičan svetac, odlučan u ispovijedanju, neustrašiv u propovijedanju, dosljedan u djelovanja koji je govorio Božji nauk, Božje riječi, bez uljepšavanja i razvodnjavanja, izravno, kako i govore karakterni ljudi. „Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv. Odvažno ispovijeda Isusa Mesijom, obećanim Spasiteljem. Antun i nama i svim našim suvremenicima poručuje: Nije vam dopušteno igrati se Boga! Ne smijete vi dopuštati i opravdavati ono što Bog ne dopušta! Čovječe, ima Božji zakon; ako ga ne poštuješ, o tvoju će se glavu obiti. To poručuje Antunov život, tako uči onaj kojemu je Bog i njegov zakon iznad svega. Uostalom, on ima poslanje od Boga! Njegovo djelo nastavlja Crkva. Crkva mora zlo nazivati zlom, grijeh označavati grijehom, bez obzira hoće li je zbog toga napadati u medijima, hoće li joj pljeskati ili joj se rugati. Crkva ima govoriti riječi Božje. Hrvatski narod se u ogromnom postotku priznaje katoličkim, pa tko nam onda ima pravo nametati nekršćanske stavove na televiziji koju mi plaćamo, u novinama koje mi kupujemo? Ne smijemo šutjeti na zlo i nepravdu, inače smo sukrivci!“ rekao je između ostalog vlč. Cvitkušić.

Vlč. Cvitkušić pita se također imamo li mi Antunove vjernosti i neustrašivosti? Usudimo li se biti zahtjevni prema svojoj djeci, učeći ih Božjemu putu? Ili se priklanjamo većini, ne želeći se zamjeriti, pa puštamo da nam djeca odrastaju u neodgovornosti, neradu, besposlici koja vodi i u drogu i u alkohol i u razvrat i u svaku drugu ovisnost „Od svojih suvremenika Antun očekuje da donesu duhovne plodove koji odgovaraju obraćenju! Nama bi rekao: Ne uzdajte se u to što ste vi Hrvati stari katolički narod, „od stoljeća sedmog“; sve je to lijepo i dobro, ali za to imaju zasluge drugi: vaši očevi i djedovi. A vi? Jeste li nastavili taj sjajni niz vjernosti Bogu ili se na vama taj lanac prekida? Ozbiljno je to upozorenje; nemojmo ga prečuti!“, istaknuo je na kraju vlč. Cvitkušić.

Svojim pjevanjem misno slavlje uveličao je mješoviti župni zbor, predvođen upraviteljem župe vlč. Mladenom Vukom na orguljama.

 

 

Pin It on Pinterest