19. stu 2012.

Ponovno smo se okupili u ponedjeljak, 19. studenoga kako bismo iskazali hvalu i slavu Bogu za našu Domovinu. Vjernici, predstavnici braniteljskih udruga iz Topuskog – HVIDR-e Općine Topusko, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Udruge maloljetnih dragovoljaca iz Topuskog, predstavnici civilnih udruga, vatrogasci, lovci, kao i predstavnici općinske vlasti bili su na misi zahvalnici.

Misno slavlje u crkvi Župe Blažene Djevice Marije predvodio je glinski dekan preč. Alfred Kolić uz koncelebraciju župnika fra Gorana Rukavine, vikara fra Josipa Patrčevića i kapucina iz Kapucinskog samostana sv. Mihaela iz zagrebačke Dubrave, fra Jure Šarčevića.

U iznimno velikom broju, kao što to i zaslužuje ova jedinstveni događaj, okupljeni vjernici i branitelji zahvalili su se Bogu i Majci Milosrđa na uslišanim molitvama.

Kao i dan prije izricanja presude, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga, te općinskih vlasti u mimohodu su došli do crkve noseći državne i općinske, te zastave braniteljskih udruga iz Topuskog.

Vjerujem da nije potrebno istaknuti kolika je bila sreća, zadovoljsto i ushićenje kod branitelja iz Topuskog, kao i cijele Hrvatske, prethodnih dana od izricanja oslobađajuće presude junacima pravednog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Svi se sada osjećamo nekako lakše, opuštenije, a nadam se da će to donijeti neku novu nadu u bolju Hrvatsku, kao što to svi pošteni građani Hrvatske zaslužuju. Uostalom, za to su se hrvatski branitelji i borili, dali živote i zdravlje. Nakon Misnog slavlja, u dvorištu župe nastavljeno je druženje koje je za okupljene vjernike i goste priredio fra Goran Rukavina, uz svirku KUD-a Gređani.

Dan uoči izricanja pravomoćne presude za naše generale Mladena Markača i Antu Gotovinu diljem Lijepe naše održane su svete mise i bdjenja. I u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Topuskom okupljeni vjernici i hrvatski branitelji, udruga HVIDRa, UDVDR I Udruga Maloljetnih dragovoljaca, te predstavnici općinskih vlasti 15. studenoga bili su jedno u molitvi za oslobađanje naših generala iz Haaškog pritvora.

Prije održavanja svete mise, predstavnici i članovi braniteljskih udruga iz Topuskog s općinskim načelnikom u mimohodu su prošli kroz središte Topuskog. Prvo su kod spomenika palim braniteljima upalili svijeće i održali molitvu.

Nakon toga su se svi zajedno uputili na misu u crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije koju je predvodio kapucin iz Kapucinskog samostana sv. Mihaela iz zagrebačke Dubrave, fra Jure Šarčević uz koncelebraciju župnika fra Gorana Rukavine i vikara fra Josipa Patrčevića.

 

Bernardo Klarić/HVIDR-a Topusko

Pin It on Pinterest