22. sij 2017.

Druga postaja ekumenskog hoda Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Sisačkoj biskupiji bila je katedrala Uzvišenja sv. Križa u Sisku gdje je liturgiju sv. Ivana Zlatoustog po istočnom obredu predvodio križevački biskup Nikola Kekić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i desetak svećenika.

U homiliji pozdravivši sve okupljene biskup Kekić je istaknuo kako „vođeni Duhom Svetim svi mi večeras prinosimo svoje molitve za jednu Kristovu Crkvu“. Biskup Kekić je rekao i kako je upravo ekumenizam i jedinstvo kršćana posebno na srcu svakom papi zadnjih vremena, te oni posebno nastoje da ova situacija razjedinjenosti nakon tolikih stoljeća barem malo krene naprijed. „Tako je i Isus molio na Posljednjoj večeri da svi budemo jedno. Molio je da budu jedno njegovi apostoli, oni koji su imali prilike tri godine s njim hodati i slušati ga te se uvjeriti, po onome što je činio, da je On uistinu Bog koji je sišao s nebesa i pravi Mesija kojeg su čekali. Sigurno da je Isus znao povijest i sva događanja koja će uslijediti nakon što je On uskrsnuo, te je poslao Duha Svetoga da vodi njegove učenike koji su i proširili Radosnu vijest po cijelom svijetu. Tu Kristovu zemaljsku Crkvu vodili su ljudi i do te razjedinjenosti je došlo upravo zbog ljudskog elementa. Ta razjedinjenost je grijeh, grijeh naših prethodnika i mi nismo krivi za prošlost, ali zato Isus danas od nas očekuje da poradimo na tom zajedništvu. Sjedinjenje s Kristom je ono ćemo svi mi kršćani trebamo težiti“, poručio je biskup Kekić te u nastavku progovorio o povijesti grkokatolika u Hrvatskoj te posebnostima istočnoga obreda.

Na kraju, okupljenima se obratio biskup Košić koji je zahvalio biskupu Kekiću na dolasku i predvođenju liturgije. „ Ova liturgija je, kao što je i biskup Nikola rekao, ideal koji je već ostvaren, jedinstvo istoka i zapada. Molimo zato da i oni koji još nisu pod istim pastirom i ne priznaju rimskog biskupa, nemaju puno zajedništvo s nama koji smo bilo rimske, bilo grčke, ali Katoličke Crkve, budemo svi jedno kao što ispovijedamo da vjerujemo u jednu svetu Katoličku i Apostolsku Crkvu. Neka nas Gospodin koji želi da budemo svi jedno, najprije ujedini u našim obiteljima, zatim župnim zajednicama, biskupijama, pa onda i u čitavoj Crkvi i čitavom svijetu“, zaključio je biskup Košić.

Pjevanje na liturgiji uveličao je Katedralni zbor grkokatoličke katedrale Presvete Trojice iz Križevca pod ravnanjem voditelja i dirigenta Ozrena Bogdanovića.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest