19. sij 2017.

Ovogodišnja molitvena osmina za jedinstvo kršćana za područje Sisačke biskupije započela je 18. siječnja zajedničkom molitvom u crkvi Evangeličke općine u Kutini.

Pastorica Elina Brad de Almeida u ime domaćina, evangeličke crkve u Kutini izrazila je zadovoljstvo što su se zajedno okupili predstavnici  katoličke i evangeličke crkve pred zapaženim brojem vjernika. Paroh pravoslavne crkve iz Stupovače ispričao se zbog izostanka uslijed obaveza, ali je poručio kako je u mislima u zajedničkoj molitvi sa svima prisutnima.

„Pomirenje – ljubav nas Kristova obuzima“ geslo je ovogodišnje Molitvene osmine, a izabrali su ga vjernici iz Njemačke, podsjetila je svećenica evangeličke crkve u Kutini te je podsjetila kako se obilježava i 500 godina reformacije.

Elina Braz de Almeida naglasila je kako su ovakvi ekumenski susreti privilegij na kojem se dijeli radost zajedničke molitve. „Velika je Božja milost što se crkvene zajednice mogu sastati na jednom mjestu. Tu radost ne dijele svi Kršćani, ali zajedništvo Kršćana je zajedništvo u Isusu. Bez Isusa ne možemo upoznati svoje bližnje i ovo naše kršćanstvo zajedništvo je Božja stvarnost. To zajedništvo počinje od slušanja Božje riječi i nastavlja se služenjem. Molimo se da se ekumena događa svaki dan među svim ljudima.“

Vlč. Branimir Motočić, povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije podsjetio je kako Kršćani dijele zajedničku vjeru i zajedničku molitvu oko nastojanja za novo jedinstvo Kršćana. „U molitvi smo povezani sa svima koji žele stati pred lice Božje. Svi su Kršćani braća i zato u zajedničkoj molitvi molimo jedni za druge kako bi izgradili novo zajedništvo“, poručio je Branimir Motočić u svojoj molitvi.

U čitanjima iz Biblije i molitvama vjernika poručeno je kako Kršćani mogu biti zajedno u molitvi za Božji dar jedinstva Kršćana.

Osmina za jedinstvo Kršćana više od 100 godina održava se svake godine od 18. do 25. siječnja. Kršćanstvo se kroz povijest razjedinilo. „puno je više elemenata koji kršćanske crkve povezuju nego što ih razdvajaju. Moramo se što više upoznavati i poštovati jer iako nismo odgovorni za razjedinjenost Kršćana naša je odgovornost za savladamo zapreke i barijere zajedništvu.“, poručeno je iz Kutine sa zajedničke molitve evangelika i katolika.

Nikola Bležeković


Pin It on Pinterest