21. pro 2014.

U katedralnu župu Uzvišenja svetog Križa u Sisku u zadnjih mjesec dana stigla je donacija od ukupno 40 tona mandarina iz Opuzena. Prvi dio od 12 tona stigao je 5. prosinca, zatim 8 tona 13. prosinca, a posljednja pošiljka od 20 tona u subotu 20. prosinca 2014. godine. Sve to zahvaljujući đakonu Mariu Šagolju, koji je bio veza s obitelji Kapović iz Opuzena koja je donirala mandarine, i obitelji Zaloker od kojih je Marija Zaloker voditeljica župnog Caritasa katedralne župe u Sisku, a koja se angažirala oko podjele mandarina. Naravno, bez katedralnog župnika preč. Marka Karače ništa od ovog ne bi bilo moguće i zahvaljujući njegovoj susretljivosti mogla se provesti ova akcija prihvata i raspodjele doniranog voća.

Obitelj Kapović već se preko trideset godina bavi uzgojem voća i ove godine ih je, isto kao i druge proizvođače teško pogodila činjenica da otkupljivači s kojima su inače surađivali, nisu preuzimali njihovu robu. Ministarstvo poljoprivrede je ponudilo dio rješenja dopuštajući im donaciju određenih kvota voća koje bi im djelomično trebale biti plaćene.

Kako i sam Marin Kapović tvrdi, administracija je u velikom dijelu zaustavila i taj djelomični spas voća i voćara. „Papirologija koju smo trebali riješiti preko Ministarstva, čekanje odobrenja koje smo morali višekratno požurivati, utjecalo je na tempo branja voća i dovoženja do ljudi. Drugi problem bio je što Ministarstvo nije odobravalo donacije pojedinačnim udrugama ili župama, tako da smo ovu donaciju morali papirnato provesti preko Caritasa Sisačke biskupije koji je službeni potpisnik primitka, a sve poslove odradili su volonteri u Sisačkoj katedrali. Cijela moja obitelj i dio radnika, nas oko dvadesetak, živi od ove proizvodnje i nije nam bilo svejedno što će se s voćem i našim trudom dogoditi. Kada vidimo koliko je voća propalo i samo trune u voćarima, srce nas boli, jer znamo koliko truda je uloženo za uzgoj koji traje godinama, obzirom da su sve to trajni nasad. Sretni smo što smo ipak uspjeli na ovaj način dio donirati u Bjelovar i Sisak i što napokon, pa i na ovaj način, građani Hrvatske mogu uživati u našem izvornom, domaćem proizvodu“, rekao je Kapović.

Mandarine su podijeljene između Katedralne župe koja je mandarine podijelila kako korisnicima Župnog caritasa, tako i župljanima, župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, Sv. Josipa Radnika u Galdovu, Sv. Marije Magdalene u Selima, Sv. Antuna Padovanskog u Ćuntiću, Sv. Antuna Pustinjaka u Odri, Sv. Marije Magdalene u Sunji, Prečistog Srca Marijina u Ilovi, Sv. Mihaela Arkanđela u Prelošćici, Blaženog Alojzija Stepinca u Budaševu i Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi.

Dio mandarina podijeljen je i raznim udrugama s kojima volonteri župnog Caritasa katedralne župe surađuju, pa su tako dio dobili Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Sisak i Velika Ludina, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sisak Novi, Braniteljska udruga “Dabrovi” Sisak, Centar za žene Adela – Sigurna kuća Sisak, socijalno ugrožene osobe u Sunji, Dječji dom Vrbina, Udruga umirovljenika Sisak Novi, Dječji vrtić Sisak Novi i Udruga invalida rada Sisak.

Dio mandarina doniran je i Pravoslavnoj parohiji u Sisku.

U vrijeme kada je stigao drugi dio donacije u Sisku se održavao 20. zimski kup Hrvatske u ronjenju te je dio mandarina doniran i Ronilačkom klubu Sisak koji je ovu donaciju podijelio stotinjak natjecatelja koji su došli iz svih dijelova Hrvatske.

Iz Župnog caritasa Katedrale zahvaljuju se i Postaji prometne policije Sisak koja je uvijek osigurala izlazak šlepera iz centra grada, ali i građanima na strpljivosti zbog zaustavljenog prometa.

(MZ)

Pin It on Pinterest