21. pro 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 20. prosinca svečano misno slavlje u sisačkoj crkvi Sv. Marije Kraljice Mira tijekom kojeg je među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata primio bogoslove Hrvoja Zovka, Ivana Pernara i Ivana Petrovića, a bogoslovu Marijanu Štinglu dodijelio je službu akolite.

U koncelebraciji bili su Rektor Nadbiskupijskog Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. Mislav Kutleša, katedralni župnik preč. Marko Karača, župnik petrinjske župe sv. Lovre preč. Josip Samaržija, župnik iz Budaševa vlč. Krešo Bulić, vlč. Janko Lulić, supsidijar vlč. Saša Jozić i domaći župnik vlč. Branko Koretić, a služili su đakoni Vjekoslav Uvalić i Mario Šagolj.  Uz obitelji, prijatelje i župljane kandidata na slavlju je sudjelovao i veći broj bogoslova Sisačke, Bjelovarske i Varaždinske biskupije, te Zagrebačke nadbiskupije.

U homiliji biskup je izrazio radost što se ovo zbiva u vremenu neposredno prije Božića i to u crkvi koja je posvećena sv. Mariji Kraljici Mira, te u nastavku progovorio o svetkovini Božića. „Pripremamo se za proslavu Isusova rođenja, rođenja Sina Božjeg koji je postao čovjekom, kao što smo čuli u navještaju Izaije proroka koji govori da će djevica začeti i roditi sina koji će se zvati Emanuel – Bog s nama. I u pročitanom evanđelju po Luki se govori o Isusovom utjelovljenju kada je anđeo Gabrijel u Nazaretu navijestio Mariji da će biti majka Sina Božjega, da će roditi sina koji će biti velik i koji će se zvati Sin Svevišnjega. To je upravo naš Gospodin čiju proslavu rođenja iščekujemo da bismo ponovno bili ohrabreni i ojačani u vjeri da je Bog došao među nas ljude i da nam je darovao svoj božanski život, da nas je poveo jedanput zauvijek iz ovih nemira ljudskoga života u svoj božanski mir“, rekao je biskup te dodao kako je Mesijanski mir kojega donosi Krist plod darovan svima onima koji ga primaju u svom srcu, koji vjeruju da je doista taj mir došao i koji ga grade svojim životom. „Evo mi koji primamo poslanje crkvenih službi, đakoni, prezbiteri, biskupi, oni koji su na tom putu bogoslovi, a i vi dragi kandidati, vi ste dionici tog poziva. Bog poziva, a mi se ljudi odazivamo da poslužimo kao instrument njegovom poslanju navješćivanja Evanđelja. Da svima razglasimo tu istinu, onu u koju i sami vjerujemo, a to je da je Bog s nama, da je Bog Emanuel“.

Na kraju biskup je preporučio kandidatima da ustraju u molitvi, u sudjelovanju na euharistiji i pripremi za svete redove.

Fotogalerija


Pin It on Pinterest