7. ožu 2020.

Župa sv. Ante Padovanskoga u Vojniću prošle je godine dobila na molbu župnika, fra Ive Bošnjaka, moći bl. Miroslava Bulešića.

U njegovu  čast na drugi korizmeni petak, 6. ožujka organiziran je križni put u župi, kao priprava za Uskrs. Križni put bl. M. Bulešića u dogovoru i suradnji s mjesnim župnikom predvodio je policijski kapelan PU sisačko-moslavačke, don Ivo Borić. Blaženi Miroslav, koji je mučenik svete krizme iz 1947. g., zaklan na krizmi 24.8. na spomendan sv. apostola Bartola, u župi Lanišće nosi svoj naslov „mučenik krizme“.

Osjetio se duh pobožnosti hrvatskoga katoličkoga življa koji je iščupan iz svojih korijena iz Banjalučke biskupije i koje se već treće desetljeće nastanjuje u Vojniću. Odazvao se lijep broj odraslih, djece i mladih. Uživio se ovaj izmučeni, prognani i protjerani katolički hrvatski puk u muku i patnju ovoga mučenika. Posebno su se u srca nazočnih vjernika utisnule riječi križnoga puta iz pete postaje: „Između žalosnoga, tužnoga, krvlju natopljenoga naroda mi moramo biti dobri Samaritanci, koji tješimo, liječimo, pridižemo, povijamo svaku ranu u bijeli omot ljubavi, jer mržnja uzrokuje krvarenje, a ljubav zacjeljuje rane. Ljubavi, ljubavi treba danas u nama, da je možemo širiti riječju, a osobito djelom.“

Ivica Josipović

Pin It on Pinterest