6. ožu 2020.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u petak, 6. ožujka na mjesnom groblju u Novom Selu Okićkom sprovodne obrede i misu zadušnicu u crkvi Rođenja BDM za gđu Rozu Račić, majku svećenika Sisačke biskupije Stjepana Račića i s. Ljerke Račić, milosrdnice, umrle u 104. godini života. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Josip Vnučec, ravnatelj Svećeničkog doma u Zagrebu mons. Juraj Jerneić i dvadesetak svećenika, a uz obitelj pokojnice nazočile su sestre milosrdnice na čelu s provincijalnom glavaricom s. Elizabetom Peršić te brojni župljani. Na groblju se od pokojnice oprostio župnik Vnučec.

Izrazivši iskrenu sućut obitelji biskup je u prigodnoj homiliji rekao kako je odlazak majke s ovoga svijeta težak svakom čovjeku, ali kako je zato tu Božja Riječ da nas ohrabri, oživi naše srce i da nam bude ispravni putokaz kojim putem ići kroz život. „Čuli smo kako nas uči sveti Pavao da mi trebamo čeznuti za vječnom domovinom i da je naša prava domovina na nebesima, da nas Otac nebeski tamo čeka te da će tamo biti kraj svih naših čežnji i ispunjenje svih naših želja. Istina je da si mi na našem životnom putu uvijek uzmemo za cilj ostvariti mnoge zadatke te da bi čovjek kada nešto postigne, želio uživati u tome beskonačno, ali moramo biti svjesni da se sve mijenja, sve je prolazno na ovom našem životnom putu i nama je usmjeriti se prema nebeskoj domovini koja nikada ne propada. Ona je taj Očev dom kamo nas Gospodin poziva. Gospodin nam govori da je on kruh živi koji je s neba sišao i tko bude jeo toga kruha živjet će ako i umre. Točnije, to je rekao za euharistiju, za kruh koji se u euharistiji pretvara u njegovo uskrsnulo tijelo i za vino koje se pretvara u njegovu krv. Znakovi su to njegove trajne prisutnosti među nama u sakramentu euharistije. Mogu posvjedočiti kako se ovo, što smo čuli u Evanđelju, može primijeniti i na našu pokojnicu, a to je da je blagovala tijelo Kristovo, zalog vječnog života. Zato neka svima nama ona bude primjer da i mi vjerujemo u Krista uskrsnuloga i da se rado njime hranimo. Neka je Gospodin Spasitelj za kog je živjela i Crkvi Božjoj darovala svoju djecu, nagradi za sve njezine žrtve, ljubav i darove“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve u ime obitelji i rodbine svim okupljenima na dolasku i izrazima sućuti, te biskupu na upućenim riječima zahvalio je vlč. Vnučec.

Pin It on Pinterest