15. ruj 2018.

U petak, 14.rujna 2018. u Križu je proslavljena svetkovina Uzvišenja Sv. Križa – patron Župe i ujedno Dan općine. Svečanom misnom slavlju nazočili su brojni vjernici, te načelnik Općine gosp. Marko Magdić sa suradnicima, kao  predstavnici političkih vlasti, koji na najbolji način pokazuju kako se može ustrajno napredovati kada je svima dobrobit zajednice glavno poslanje i cilj.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Robert Ćibarić, župnik iz Kloštar Ivanića, uz koncelebraciju domaćeg župnika i dekana vlč. Bože Pinjuha, te župnika iz Ivanić – Grada, Velike Ludine, Novske, Posavskih Brega, Oborova i Vrtlinske, te mladog župnog vikara iz Kloštra.

U svojoj homiliji fra Robert je želio potaknuti vjernike da ponovo promisle o stvarnostima koje često spominjemo, a u biti ne razumijemo ili doživljavamo kao iskrivljenu sliku u zrcalu.

U svjetlu blagdana Uzvišenja Sv. Križa, posebno se osvrnuo na ovaj misterij naše vjere, za kojega je još Pavao rekao da je bio „sablazan za Židove, ludilo za Grke , a onima koji vjeruju mudrost od Boga“! Fra Robert je naglasio da križ prestanemo promatrati samo iz zemaljske perspektive, jer je onda on neizreciv teret. Ako naše motrište postane vječnost, tada svi zemaljski križevi postaju prolazni, s „rokom trajanja“, a ono što je pred nama, beskrajna je radost koju nam Gospodin u svojoj bezuvjetnoj, besplatnoj i neograničenoj ljubavi daruje. Svjedoci smo mnogih križeva koji pritišću suvremeni svijet i prelijevaju se u život „malog“ čovjeka. Vjernici su tada skloni propitkivati se zašto Bog koji je apsolutno dobro, dopušta zlo, bolest, nesreću.. i rezignirano zaključe: „To je volja Božja!“ Fra Robert je istaknuo da volja Božja nikada nije zlo. Ona je uvijek ljubav u svim njenim bogatim raznolikostima, ali budući da nas je stvorio kao bića slobodne volje, tada Gospodin dopušta da izaberemo kojim ćemo putem krenuti. Na vjerniku je da izabere Božje, često trnovite staze, i da od Gospodina traži velike stvari, jer ga On stvorio kao osobito, ljubljeno Božje dijete.

Gordana Brkanac

Pin It on Pinterest