11. stu 2015.

Dvadeset i pet novih gerontodomaćica koje su se za ovo zanimanje osposobljavale u sklopu projekta „Koordinacija za pružanje socijalnih usluga Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije“ primilo je u srijedu 11. studenoga u Sisku i Dugoj Resi diplome o završenom školovanju. Ovaj projekt zajednički od početka godine provode Lag „Vallis Colapis“, Caritas Sisačke biskupije, Gradsko društvo Crvenog križa iz Duge Rese te udruga „Sveti Martin“ iz Pisarovine. Financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), a cilj mu je jačanje kapaciteta organizacija koje pružaju socijalne usluge starijim i nemoćnim, te socijalno isključenim korisnicima u ruralnim zajednicama ovih županija.

Diplome je polaznicama uručila voditeljica programa Pučkog otvorenog učilišta Zagreb Sonja Vrban, a svoje zadovoljstvo s dosad učinjenim na projektu izrazio je voditelj LAG-a „Valis Colapis“ Milan Medić istaknuvši kako će ove školovane gerontodomaćice u svojim organizacijama biti nositelji projekta brige o starima i nemoćnima kojih je na području ove dvije županije više tisuća. Medić je rekao i da se s obzirom na uspješnost ovog projekta otvaraju nove mogućnost za zajedničku suradnju između Sisačke biskupije i Lag-a, a kojom bi se podigla kvaliteta života u ruralnim sredinama.

Jedan od polaznica, Katica Špehar volonterka caritasa župe bl. Alojzija Stepinca iz Budaševa rekla je kako iako ima dugogodišnje iskustvo u župnom caritasu ovo osposobljavanje pomoći će joj prije svega u prepoznavanju različitih potreba osoba treće životne dobi. „Na žalost, sve je više staračkih domaćinstava oko nas i najveći problem nije materijalno, već duhovno, odnosno samoća tih ljudi. Puno je puta dovoljna samo naša blizina i razgovor s naših starijima kako bi im uljepšali dan i ‘riješili’ sve njihove probleme“, ustvrdila je Špehar dodavši kako u župi kroz nekoliko dana planiraju osnovati tri aktivne grupe, u koje će uključiti i mlade, a koje će se redovito brinuti za starije i nemoćne župljane.

Kako bi se ovaj projekt izvodio čim uspješnije volonteri organizirani u timove bit će opremljeni biciklima, radnom obućom i odjećom, mobitelima i svom potrebnom opremom za obavljanje terenskog rada s krajnjim korisnicima.

Pin It on Pinterest