10. stu 2015.

U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu danas je započelo redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Uz biskupe članove HBK na zasjedanju sudjeluju i predstavnici drugih biskupskih konferencija: mons. Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup, delegat BK BiH; zatim mons. Ivan Penzeš, biskup subotički, član Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda te mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski, a tijekom dana sudionicima zasjedanja će se pridružiti i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico.

Sve nazočne je na početku pozdravio predsjednik HBK nadbiskup Puljić koji se najprije osvrnuo na nedavne parlamentarne izbore primijetivši kako su oni “pokazali uobičajene prednosti i nedostatke”. Čini se ipak da nam društvo napreduje u usvajanju pravila demokracije. Onima koje su birači izabrali želimo puno snage, mudrosti i sloge u obnašanju časnog posla u Parlamentu i u Vladi RH, poželio je.

Nadbiskup Puljić je zatim iznio kratki osvrt na Biskupsku sinodu o “pozivu i poslanju obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu” koja je prije tri tjedna završila u Vatikanu. Citirajući papu Franju rekao je kako je to bio “milosni događaj” jer “obitelj je velika škola u kojoj se uči uzajamnom darivanju i opraštanju… jer, tada nanesene rane ozdravljaju, brak biva čvršći, a obitelj jača, te je kadra odolijevati udarima malih i velikih zala”.

Biskupi će, najavio je nadalje predsjednik HBK, razgovarati kako nam naši blaženici, sveci i mučenici mogu biti prigoda za novu evangelizaciju jer “život svetaca pomaže ljudima otkrivati duhovne vrjednote i nadahnjivati se njihovim primjerom”. Na zasjedanju će također biti predstavljeno izvješće Caritasa “o svemu što se učinilo i čini diljem Hrvatske u ovom turbulentnom vremenu dolaska i prolaska silnog broja izbjeglih obitelji s Bliskog Istoka i drugih zemalja”.

Na zasjedanju će također biti riječi o predstojećoj izvanrednoj svetoj godini posvećenoj milosrđu koju je proglasio papa Franjo. Uz neka pitanja u vezi vjeronauka u školi, bit će predstavljen uzorak Statuta za katoličke škole u duhu Općih odredbi koje su biskupi svojevremeno usvojili a koje, kako je rekao nadbiskup Puljić, “omogućuju ostvarenje ciljeva obrazovanja u duhu crkvenog poslanja”.

Na zasjedanju će biti govora o nacrtu Pravilnika HBK, kao i o ustroju i poslovanju Tajništva i ustanovâ HBK. O zaključcima i radu na ovom zasjedanju predviđena je konferencija za tisak u četvrtak u 12 sati, najavio je u svom uvodnom govoru predsjednik HBK preporučivši zasjedanje zagovoru blaženog Alojzija Stepinca i sv. Leona Velikoga.

Pin It on Pinterest