5. pro 2012.

Svečanim misnim slavljem na blagdan sv. Nikole, u četvrtak 6. prosinca, u sisačkoj katedrali nastavljeno je obilježavanje 3. obljetnice ponovne uspostave Biskupije. Misu za okupljene vjernike predvodio je kancelar mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu sa začasnim kanonikom Stolnog Kaptola Svetog Križa preč. Alojzijem Petranovićem i vikarom katedralne župe vlč. Ivanom Faletarom.

U prigodnoj propovijedi kancelar Marko je govorio o sv. Nikoli, biskupu, ustrajnom i neustrašivom propovjedniku Isusa Krista. „Cijelim se svojim bićem borio protiv krivovjerja svoga vremena, Arijeve nauke prema kojoj je Kristova božanska narav podređena naravi Božjoj. Radi svoje vjere bio je progonjen i dospio je i u zatvor. U Godini vjere, koju je proglasio papa Benedikt, mnogi se pitaju što znači vjerovati? Mnogi vjernici misle da vjeruju, ali u stvari svoju kršćansku vjeru dovoljno ne poznaju, a još manje žive“, rekao je mons. Cvitkušić.

Navodeći riječi blaženog pape Ivana Pavla II., da je kucnuo čas za pothvat nove evangelizacije, propovjednik je istaknuo da mi kršćani trebamo najprije sebe evangelizirati da bi mogli evangelizirati svijet. „Vjera je naš odgovor na Božji poziv. Ona se ne temelji na ljudskoj sposobnosti, nego na milosti koja liječi čovjeka i usmjerava ga prema susretu s Bogom. Da bi vjera u nama živjela i donosila plodove potrebno ju je svakodnevno hraniti molitvom, slušanjem Božje Riječi i sv. sakramentima“, upozorio je na kraju.

Misno slavlje uveličao je vokalno-instrumentalni ansambl „Kapela Paulina Warasdin“ pod ravnanjem umjetničkog ravnatelja Zdenka Kušćera. Oni su u čast obljetnice ponovne uspostave Biskupije izveli Haydnovu „Missu Sancti Nicolai“. Kao dodatni program ansambl je za prikazanje izveo Mozartovu „Ave verum corpus“ i nakon završnog blagoslova Lukačićevu skladbu „Quam pulchra es“, te Arcadektovu „Ave Mariu“. Ovo je ujedno bio i prvi u nizu od četiri adventska koncerta u organizaciji Sisačke biskupije i Gradske galerije Striegl koji će se održati kroz mjesec prosinac.

 

Pin It on Pinterest