8. pro 2012.

Fotomonografija Susreta hrvatske katoličke mladeži Sisku pod nazivom „U svjetlosti hodimo“ predstavljena je u petak 7. prosinca u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku. Brojnim okupljenima izdanje su predstavili sisački biskup Vlado Košić i povjernik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić, a predstavljanjem je moderirao predstojnik Ureda za odnose s javnošću Stjepan Vego.

Ova knjiga na 188 stranica donosi pregled događanja 5. i 6. svibnja u Sisku, ali i dvije godine priprema za ta dva dana počevši od Susreta u Zadru. Izdavač  fotomonografije je Sisačka biskupija, nakladnik Glas Koncila, a urednici su Vlč. Branko Koretić, Spomenka Jurić i Stjepan Vego. Knjigu je grafički oblikovala Blaženka Matić, a lektorirala profesorica  Nikolina Mesić. Knjiga sadrži preko 200 fotografija, od skoro 7000 koliko ih je skupljeno i pregledano tijekom rada na njoj, a djelo su Stjepan Vege, Tomislava Knežića, Darka Vukovića, Marije Zaloker, Kristijana Kenđelića i Filipa Vlajsovića. Posebnost ove fotomonografije je i dodatak u obliku tonskog zapisa pjesma s misnog slavlja 5. svibnja, a koji se nalazi na audio cd-u.

Predstavljajući knjigu vlč. Koretić  se između ostalog prisjetio puta koji je doveo do Susreta i dao kratki osvrt na sva ta događanja, te samu strukturu fotomonografije koja po poglavljima, koja nose imena prema stihovima iz himne Susreta, donose sabrani presjek samog događanja, ali i organizacijske strukture.

Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio biskup Košić koji je zahvalio urednicima i svima zaslužnima za nastanak knjige, te članovima organizacijskog Odbora Susreta u Sisku bez čijeg truda Susret ne bi bio moguć. Biskup je podsjetio i da je od Susreta prošlo sedam mjeseci, te da se u koricama knjige zrcale siječanja na te dane zanosa, ljepote, veselja i zajedništva koje su mladi upriličili na području cijele Biskupije. „Ta prošlost i mladi nose u sebi i poruku za budućnost i imamo priliku vidjeti viziju kakva budućnost čeka Sisačku biskupiju za dvadeset, trideset i četrdeset godina“, rekao je na kraju biskup.

Predstavljanju je prethodilo svečano misno slavlje koje je u sisačkoj katedrali predvodio vlč. Koretić u zajedništvu sa začasnim kanonikom Stolnog Kaptola Svetog Križa preč. Alojzijem Petranovićem, župnikom župe Sunja vlč. Božom Pinjuhom i o. Alphonseom  Mevohom iz Družbe sinova Bezgrešne koji djeluju u Kutini. Misno slavlje svojim pjevanjem, kao i predstavljanje fotomonografije, uveličao Zbor mladih Sisačke biskupije.

Pin It on Pinterest