5. pro 2012.

Misu zahvalnicu povodom treće obljetnice bule „Antiquam fidem“ pape Benedikta XVI. o osnivanju Sisačke biskupije predvodio je, u srijedu 5. prosinca, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku biskup Vlado Košić u zajedništvu s brojnim svećenstvom i kanonicima Stolnog Kaptola Svetog Križa predvođenima prepoštom mons. Markom Cvitkušićem.

Uz brojne vjernike pristigle iz svih krajeva Biskupije, misnom slavlju prisustvovali su i generali Ante Gotovina i Mladen Markač koje je biskup u svom pozdravnom govoru nazvao „najdražim čestitarima na treću obljetnicu ponovne uspostave Biskupije“.

U prigodnoj homiliji obraćajući se generalima biskup je rekao kako smo se molili za njih i vjerovali u njihovu nevinost i u konačnu pobjedu pravde, kao što su vjerovali i to činili toliki znani, a još više neznani ljudi, muškarci i žene, djeca i starci, koji su mislili na njih i željeli su da se što prije vrate. „A kad je to došlo, bili smo svi u radosnom šoku – toliko je to bila jaka poruka neba, toliko je to bila velika radost. Priznajemo, nismo dovoljno vjerovali, a što smo to ipak doživjeli – smatramo čudom i milošću Božjom. Oprostite nam, draga braćo i prijatelji naši, što vam nismo znali i mogli više pomoći, što je i naša država i Crkva previše šutjela u odnosu na taj nebo vapijući križ koji se nametnuo ne samo vama nego i čitavoj našoj naciji. A vi ste nas upravo svojom tihom patnjom i izdržljivošću, svojom strpljivošću i ustrajnošću u nošenju križa poučili da se nikada ne smijemo predati i uvijek se trebamo boriti za ono što je dobro i istinito, pa ma koliko to stajalo trpljenja i žrtve“, a zahvalivši im na tome biskup je pozdravio i gospođu Đurđu Šušak, suprugu pokojnog ratnog ministra obrane gospodina Gojka Šuška i gospođu Veneru Kordić, suprugu gospodina Darija Kordića, ističući kako je on danas najveći hrvatski patnik, samo radi Hrvatske. „Na pravdi Boga, nevin, on je osuđen i već 15 godina podnosi svoju kaznu, te ga stoga mi ne smijemo zaboraviti“, dodao je sisački biskup i pozvao na molitvu da mu Gospodin podari snage i da izdrži u nošenju križa, te na molitvu za sve nas, našu Domovinu kao i za Bosnu i Hercegovinu.

Biskupova homilija u cijelosti

Biskup je podsjetio da moramo misliti i moliti i za gospodina Slobodana Praljka, generala HV, koji je ostao u pritvoru u Haagu, a zajedno s petoricom Hrvata optužen je u procesu koji nije samo njihov, već se tiče i sviju nas, budući da je time optužena i naša Domovina kao agresor na BIH, što je čista politička konstrukcija, samo da bi se na sve strane što više podijelila krivnja, a bez temelja, budući da su Hrvati branili i obranili i RH i BIH. „K tome generala Praljka posebno nosimo u svojim molitvama jer je on bio i direktni branitelj Siska, kao ratni zapovjednik obrane naše Sunje. Neka i njega Bog oslobodi, kao naše generale, jer je to pitanje obrane istine i pravednosti.“

Govoreći o slavlju ponovne uspostave Biskupije  biskup je rekao kako se večeras slavi drevna vjera, Biskupija koja je postojala ovdje u Sisku u prvom tisućljeću kršćanske povijesti, kada je ovdje stolovao sveti zaštitnik biskup i mučenik Kvirin. “Slavimo i naših obnovljenih tri ljeta ponovnog života samostalne Biskupije, ali time slavimo zapravo našu ustrajnost u drevnoj vjeri, ustrajnost koja je i u najtežim trenucima naše povijesti darovala našem narodu, našim ljudima snagu da prežive, da se ne odreknu nade, da ne klonu duhom i da vjeruju u bolje sutra. Ta je drevna vjera i u nama, draga braćo i sestre. Mi smo baštinici svetaca, baštinici smo mučenika“, dodao je još biskup i na kraju rekao „hvala Ti, Gospodine, na našim junacima kroz čitavu našu povijest, hvala Ti na primjerima hrabrosti i podnošenja križa, hvala Ti za naše generale Antu i Mladena i njihovu borbu u ratu i miru! Hvala Ti što smo mi narod pobjednika – i naš grad Sisak, grad hrvatskih pobjeda! Samo u Tebi je naša pobjeda, pobjeda dobrote nad zlom, pobjeda istine nad lažju, pobjeda ljubavi nad mržnjom.

To je „drevna vjera“ ljudi ovoga našega kraja, to je i naša vjera, vjera naših obitelji, naših muškaraca i žena, naše djece i mladih, vjera naših bolesnika i patnika, vjera naših staraca i starica. To je vjera koju i mi želimo slijediti, da bismo i mi – preko križa – stigli u život vječni“.

Na kraju, biskup je generalima za sjećanje poklonio grb Sisačke biskupije u staklu, te zahvalio kanonicima Stolnog Kaptola Svetog Križa na poklonu, novoj biskupskoj katedri koja će od sada krasiti katedralu.

Ljepoti misnog slavlja doprinio je Biskupijski zbor predvođen voditeljicom profesoricom Jelenom Blašković, a prethodio mu je susret biskupa i njegovih suradnika s generalima u biskupijskom ordinarijatu, te molitva kanonika Večernje iz Časoslova!

Fotogalerija

 

Pin It on Pinterest