3. svi 2016.

Sinoć, 2. Svibnja 2016. u Kutinu se, nakon višednevnog boravka u sjevernoj Italiji, vratilo izaslanstvo Povjerenstva za promicanje svetosti sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića, rođenog 1864. u Zbjegovači. Ove godine Družba, koja djeluje na svim kontinentima, osobiti naglasak daje djelovanju u Kutini. Osjetilo se to u nedjelju u svetištu „Institut blaženoga Lugija Marie Monntija“ u Saronnu u biskupiji Milano. Predstavnici Družbe u Kutini su brat Jerouz Hayohay i brat Krunoslav Crkvenac, koji su obnovili privremene zavjete. Prije godinu dana brat Krunoslav je prvi puta položio zavjete, a brat Jerouz je obnovio sedmi puta zavjete upravo u crkvi krštenja Bonifacija Pavletića, a sada su ih zajedno obnovili u Saronnu.

Uz poznato djelovanje naročito u rimskoj bolnici „Santo Spirito“ među bolesnicima, u Saronnu je Bonifacije proveo godinu i četiri mjeseca. Tu je  pokazao  posebnu skrb za mlade, i njihov odgoj, osobito za djecu bez roditelja. Brat Jerouz, rodom s Filipina, obnovio je zavjete do prosinca, kad će prema Konstitucijama Družbe, položiti zavjete doživotno. Brat Krunoslav, rođen u Daruvaru, a koji uspješno djeluje u odgoju mladih u mjestu Cantù, nedaleko Saronna, obnovio je zavjete po prvi puta. Predvoditelj misnog slavlja u prepunom svetištu utemeljitelja Družbe Patra Montija u Saronnu bio je provincijalni poglavar pater Giuseppe Pusceddu, a iz Kutine koncelebrirao je  pater Mariano Passerini.

Među sudionicima slavlja bio je i Antonio Blažević iz župe Voloder. On se kao postulant za ulazak u Družbu Sinova Bezgrješne priprema u Rimu. Dan prije zbio se poseban događaj u Bovisiju, rodnom mjestu utemeljitelja Družbe bl. Luigia Marije Montija. U prostranoj prepunoj crkvi sv. Martina, pater Nicola de Angelis biskup u miru, član Družbe Sinova Bezgrješne, koji je niz godina djelovao kao biskup u Kanadi, predvodio je misno slavlje na kojem je za đakona zaredio brata Piera Sampula iz dalekog Konga, člana iste Družbe. Zanimljivo, prvi dar koji je primio za vrijeme slavlja bio je portret Ivana Bonifacija Pavletića. Rečeno je da je njegov lik simbol služenja mladima, a za što se opredijelio i tek zaređeni đakon.

Bili su to zaista ponosni dani za Kutinu  koja se polovicom svibnja priprema u Rim kada će započeti službeno Kauza za Bonifacijevo proglašenje blaženim.

Pin It on Pinterest