9. lip 2013.

U subotu, 8. lipnja 2013. godine, održano je I. hodočašće hrvatskih branitelja u Svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću. U svečanoj procesiji od crkve sv. Ivana Krstitelja do župne crkve i Svetišta Majke Milosrđa krenuli su hrvatski branitelji iz svih krajeva Lijepe naše predvođeni braniteljima iz Kloštar Ivanića koji su djelovali u raznim postrojbama za vrijeme Domovinskoga rata, predstavnici civilnih vlasti općine Kloštar Ivanić i općine Križ, časne sestre, obitelji hrvatskih branitelja i vjernici. U svetištu Majke Milosrđa branitelji su zapalili zavjetnu svijeću pred čudotvornom oltarnom slikom Majke Milosrđa što ih je Majka Milosrđa čuvala za vrijeme Domovinskoga rata, ali i sada za njihove obitelji i bližnje.

Svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je rektor svetišta i upravitelj župe, fra Tomislav Božiček. U homiliji je naglasio kako je sloboda hrvatskog naroda skupo plaćena, i to krvlju očeva i mladića, i tu žrtvu ne smijemo ni pod koju cijenu zaboraviti. “Ako bi nam ovoga trenutka kruh bio važniji od slobode, ne bismo bili dostojni svojih djedova i pradjedova.” Svi smo odgovorni za bogoljublje, domoljublje i rodoljublje, koji ne smiju biti ispunjeni mržnjom, željom za osvetom, rasizmom, totalitarizmom, već kršćanskom ljubavlju. Moralnost je duhovna odrednica naših predaka, još od vremena kraljeva  Zvonimira, Petra Krešimira i mnogih drugih, i tim se korijenima trebamo vratiti svi, a posebno oni koji imaju vlast.

Nakon svete mise okupljeni su se uputili u Park hrvatskih branitelja ispred spomen obilježja hrvatskih branitelja na komemoraciju, te tamo zapalili svijeće i položili vijence predstavnici Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja, zatim u ime svih hrvatskih branitelja hodočasnika,  HVIDR-e Zagrebačke županije, te lokalnih vlasti općina Kloštar Ivanić i Križ. Fra Tomislav je održao molitvu za sve pokojne branitelje.

Načelnik općine Kloštar Ivanić gsp.  Željko Filipović pozdravio je sve nazočne u ime općine Kloštar Ivanićte se zahvalio svima na dolasku na I. hodočašće hrvatskih branitelja.

dr. sc.  Jakša Raguž ispred Hrvatskog instituta za povijest iz Zagrebu ukratko se je osvrnuo na povijest ovoga kraja. Od Vojne Krajine u kojem su već tada domaći branitelji pokazali svoju hrabrost i odlučnost te do Domovinskoga rata. Osvrnuo se je na ratne postrojbe sa ovoga područja koje su se borile na svim ratištima Lijepe naše, posebno specijalne policije „RIS“ Kutina i 65. samostalne bojne ZNG-a. Poginula su 34 branitelja s područja Otoka Ivanića.

Predstavnik specijalne policije Robert Karo u svome govoru zahvalio se je svima na dolasku, prisjetio se svih poginulih, nestalih i zatočenih branitelja, Naglasivši koliko mu znači krunica oko vrata sada, a osobito za vrijeme Domovinskoga rata.

Druženje je nastavljeno uz domjenak u pučkom domu u Kloštar Ivaniću.

(LŠ)

Pin It on Pinterest