13. tra 2015.

U Godini posvećenog života i na blagdan Božjeg milosrđa, nedjelja 12. travnja za župu BDM Snježne u Kutini bila je zaista dan što ga učini Gospodin. Uz p. Mariana Passerinija Družba Sinova Bezgrješne, u gradu gdje je kršten sluga Božji brat Ivan Bonifacije Pavletić (Zbjegovača 1864. – Rim 1897.) dobila je još dva člana i tim činom postala redovnička Zajednica Družbe Sinova Bezgrješne. Hrvatska je tako sada među 20 zemalja u kojima Družba i  službeno promiče svoju osobito plemenitu humanu i socijalnu djelatnost. Za Hrvatsku sjedište je u Kutini,  Crkvena ulica 64, u kući koju je 2010. godine za potrebe Družbe darovao  mons. Vladimir Stanković.

Kao što je poznato predanošću prema teško bolesnima i sirotoj djeci nekada skromni postolar Ivan Pavletič još za života ponio je glas svetosti. Danas je u tijeku službeni postupak za njegovo proglašenje blaženim, a nakon 128 godina od njegovih  prvih zavjeta u  Rimu (9. prosinca 1887.) u nedjelju riječi pripadništvu Družbi izgovorene su u njegovoj domovini i to na hrvatskom jeziku.

„Evo me“ odazivajući se pozivu svog srca i Božjem glasu kao prvi Hrvat poslije Bonifacija  zanosno je te riječi izgovorio Krunoslav Crkvenac, rodom iz Daruvara.  Učinio je to nakon  priprave koju je u Družbi većim dijelom obavio u Lurdu. Prvi zavjet položio je pred  Ruggerom Valentinijem, vrhovnim  poglavarom Družbe, prihvaćajući njezina Pravila. Učinio je to i brat Jerouz Hayohay iz Filipina uoči svojih doživotnih zavjeta, potvrđujući čvrstu odanost služenju u Družbi. Svoje šeste zavjete izgovorio je kao i Krunoslav na hrvatskom jeziku.

Nadahnuto euharistiju dakako na hrvatskom jeziku predvodio p. Mariano Passerini, a ton svečanom ozračju dao je župni Mješoviti pjevački zbor „Dr. Gustav Baron“. Zavjetovani su posebno naglasili da će štujući BDM ponizno i poslušno služiti bolesnicima i napuštenoj djeci te unutarnjom vedrinom i čistoćom slaviti euharistiju kao osobitu ljubav. Crkva prepuna vjernika među kojima je bilo i gostiju iz Zagreba, Daruvara, Okučana, Pleternice obradovala se obogaćivanju kutinskog vjerskog života. U tom smislu citirane su i riječi pape Franje „Tamo gdje su redovnici je i radost“. Posebno je to naglasio kanonik vlč.  Dragutin Papić, župnik kutinski, što u suglasju s Klanjateljicama Krvi Kristove župa dobiva i Zajednicu u kojoj se slave kršćanske vrline osobe ponikle u ovom kraju.

Ovom u kronologiji župe nesvakidašnjem događaju prethodilo je i trodnevlje sadržajno posvećeno osobama posvećenog života. Zanimljiva su temeljem vlastitih iskustava bila razmišljanja domaćih osoba posvećenog života, a posebno mladih pripadnika Družbe Sinova Bezgrješne iz Indije, Argentine i Filipina. Dakako svi su dragocjenim uzorom spominjali slugu Božjeg brata Bonifacija. Subotnja misa imala je završnicu na otvorenom uz svijeće, molitvu, glazbenu pratnju. Za sudionike misnog slavlja, a većinu su činili mladi župni vikar vlč. Damir Ceković osmislio je Put svjetla temama iz postaja Križnog puta

D. P.

Snimio; N. Blažeković

 


Pin It on Pinterest