13. tra 2015.

Postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja u nedjelju je u župnoj crkvi sv.Lovre govorio o budućem hrvatskom svecu. U svojoj je propovijedi, Batelja koji se trideset godina bavi procesom proglašenja Stepinca svetim, progovorio o Stepinčevom životu koji je bio prožet evanđeljem. Na početku je podsjetio na njegove herojske riječi koje je uputio komunističkim vlastima iz klupa u sudnici:

“Ovo je bit našeg nerazumijevanja. Vi ste iz Sovjetskih udžbenika u školske knjige naše djece prepisali ‘Isus Krist nije postojao, Isus Krist je obična legenda, i Isus Krist pripada u carstvo priča, bajka.’ Znajte, Isus Krist je Bog, za njega smo spremni umirati svaki dan i svaki čas i za njega smo spremni umirati svaki dan i svaki čas. To je svjedočanstvo vjere.”

Nadalje tijekom utamničenja u Lepoglavi vršen je na njega ogroman pritisak da se odrekne vjere o čemu Stepinac nije razmišljao niti trenutak već se molio za svoje progonitelje. Zanimljiva je činjenica da je u prvih osamnaest mjeseci primio 3.500 pisama potpore od vjernika no niti jedno mu nije dano da pročita. Te četiri kutije su još 1994. bile u Lepoglavi. Crkva ih nikada nije dobila na uvid. tepinac tako nije ni znao što se događa van zatvora. U isto vrijeme brojni dokumenti UDBA-e, koje je Batelja dobio na uvid, svjedoče o pritiscima na svećenike u to vrijeme da se odreknu pape u zamjenu za mirovinu, plaću, položaje. Evo što su vlasti tražile od svećenika: “Recite nam što biskupi misle, što svećenici raspravljaju, kakve se odluke donose. To je strašno čitati. Meni je ministar Jarnjak dao na raspolaganje 9.800 stranica Udbaških dokumenata. To je dno dna kako se u ovom narodu gušilo ljudsko dostojanstvo. I danas se ljudi na položajima busaju nekom humanošću. To je zaraženo do dna.”

Nakon propovijedi vjernici su u povorci pristupali i ljubili moći Alojzija Stepinca koje su tom prigodom bile izložene ispred oltara. Na ulazu crkve mogla se kupiti literatura koja govori o njemu te donosi njegove propovijedi. Sve ove aktivnosti su u cilju boljeg upoznavanja života bl. Alojzija Stepinca.

Marin Fran/Portal53

Pin It on Pinterest