10. tra 2015.

Predstavljanje šeste u nizu knjiga “Vjera u sjeni politike” političkog analitičara i publicista Damira Borovčaka i tribina o uzništvu hrvatskog branitelja Veljka Marića u Srbiji, održani su u četvrtak 9. travnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. O knjizi i Veljku Mariću govorili su europarlamentarka Marijana Petir, ravnatelj Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić” Domagoj Mosler, dr. med., prijatelj Zaklade dr. sc. Josip Stjepandić i autor knjige Damir Borovčak.

Na početku sve okupljene pozdravio je dr. Mosler posebno zahvalivši autoru g. Borovčaku na inicijativi da održi ovaj događaj i tome što je odlučio prihod od prodanih knjiga na ovom predstavljanju pokloniti Zakladi. Ravnatelj je zahvalio i europarlamentarki Petir na višegodišnjem prijateljstvu sa Zakladom te je podsjetio i na nedavno izdanu knjigu dr. sc. Josipa Stjepandića, a koji se zajedno s koautorima odrekao honorara u korist Zaklade i stipendiranja studenata. „Sama Zaklada već petu godinu stipendira diplomske i poslijediplomske studente u potrebi s područja Sisačke biskupije. Ove godine smo u velikom broju prijava odabrali više od 80 studenata kojima je pomoć zaista neophodna kako bi mogli izvršavati svoje obveze, ali i nastaviti svoje obrazovanje. Svaka pomoć je dobrodošla jer svjesni smo kako je ulaganje u obrazovanje mladih ključno za budućnost društva“, rekao je Mosler.

Prijatelj Zaklade dr. sc. Josip Stjepandić dao je detaljnu analizu knjige „Vjera u sjeni politike“ ističući vrijednost tema koje obrađuje na današnjoj društvenoj sceni. Dr. sc. Stjepandić je i upoznao okupljene o svojoj borbi za Veljka Marića preko njemačkih europarlamentaraca, te aktivnoj prepisci koju čini s njima i u kojoj objašnjava ovaj slučaj.

Europarlamentarka Marijana Petir podsjetila je na kronologiju slučaja Marić, istaknuvši kako je od njegove otmice na srbijansko-bugarskoj granici prošlo već pet godina, a on i dalje nepravedno osuđen u montiranom procesu, služi zatvorsku kaznu od 12 godina u Srijemskoj Mitrovici. Petir je upozorila na teško zdravstveno stanje Marića, te kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava, poput onog da nema medicinske skrbi i lijekova. „Kada sam prošle godine posjetila Veljka Marića u srpskom zatvoru, rekao mi je da tražim da se pokrene rješavanje slučaja, kako bi njegovim mukama došao kraj“, rekla je Petir, podsjetila kako je ona jedina hrvatska dužnosnica koja je posjetila Marića u zatvoru, te progovorila o inertnosti hrvatskih političara koji su se kada je Marić završio u zatvoru proglasili nenadležnima.

Petir je progovorila i o borbi za Marića u Europskom parlamentu i apsurdu članaka 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim Srbija zloupotrebljava načelo univerzalne nadležnosti ne samo nad građanima Hrvatske, nego i drugih zemalja EU. „Često u Europskom parlamentu govorim o Mariću, pa čak i kada je do mene stigao naputak da bih ipak trebala promijeniti retoriku, nisam odustala. Mislim da ne govorim ništa što bi bilo protivno hrvatskim interesima i istini. Prošli tjedan zatražili smo, i tu sam dobila podršku većine hrvatskih europarlamentaraca da se od strane Akademije pravnih znanosti Hrvatske nadopuni pravna analiza ovog zakona koji je napravio prof. Derenčinović. Mi želimo pravno dobiti odgovor da je riječ doista o univerzalnoj jurisdikciji koju si je Srbija uzela, a na to nema pravo. Pravo na to ima samo UN. Prema mojim informacijama prof. Derenčivnović je dogovorio vrsne međunarodne institucije koje će dati recenziju na tu analizu, a mi ćemo je poslati svim institucijama koje na bilo koji način imaju veze s ovim slučajem i mogu utjecati na njega“, rekla je Petir te zaključila kako je veliki napredak što prije par mjeseci nitko nije govorio o Veljku Mariću, a danas o njemu govore svi, pa i političari u Srbiji.

Autor Borovčak rekao je da se u novoj knjizi „Vjera u sjeni politike“ bavi brojim aktualnostima i sudbinama, ali da je sada prioritet govoriti o Veljku Mariću. „Mi smo mogli i trebali ovaj slučaj zaustaviti još u vrijeme slučaja Purda. A zašto nismo? Zato što smo tada imali nesposobne političare od kojih su neki još na vlasti i koji su nas uvjeravali da to sve može čekati i kako nisu stvoreni uvjeti za rješavanje tog slučaja. Danas imamo rezultat. Pet je godina hrvatski branitelj u srpskom gulagu s nedokazanom krivnjom“, rekao je Borovčak, te podsjetio kako se upravo 18. travnja navršava točno 5 godina njegova uzništva i kako će u petak 17. travnja u zagrebačkoj crkvi Sv. Mati Slobode biti služena misa za Marića.

Na kraju okupljenima se obratio biskup Košić zahvalivši svima na sudjelovanju te svemu što čine za istinu i pravdu i kako bi pobudili savjest uspavanih. Biskup je poručio kako ovaj slučaj zahtjeva djelovanje zajedničkim snagama, te je pozvao na molitvu kao temelj svega, kako bi Bog čuvao Marića do povratka u Hrvatsku.

Pin It on Pinterest