Homilija na otvaranju “vrata milosrđa” i blagoslova orgulja u katedrali 13.12.2015.

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Homilija na otvaranju “vrata milosrđa” i blagoslova orgulja

Sisačka katedrala, 13. prosinca 2015.

 

Draga braćo i sestre,

Danas u našoj sisačkoj katedrali imamo višestruko slavlje: III. je nedjelja Došašća, koja se od davnina naziva „Gaudete“, tj. nedjelja „radujte se!“; drugo, otvorili smo na katedrali „Vrata milosrđa“ i tako označili početak izvanrednog jubileja, Godinu milosrđa za našu Sisačku biskupiju, a koju Godinu je Papa Franjo za čitavu Crkvu proglasio 8. Prosinca; treće, blagoslovili smo novopostavljene orgulje u našoj katedrali. Treća nedjelja adventa je i nedjelja Caritasa, kada želimo posebno misliti, moliti se i darivati za potrebne – da im tako učinimo ljepšim Božić koji dolazi. K tome, danas je i sveta Lucija, blagdan u koji se sadi pšenica, da bi niknula za Božić i ukrasila Isusove jaslice te nam tako označila da je zadnji čas da se prenemo i pripremimo za Božić, jer ako nismo za svetu Barbaru, onda moramo danas na sv. Luciju primiti zrno, posaditi sjeme Božje riječi u srce, da nikne rod – koji je sam Gospodin naš Isus Krist. Svi su ti elementi povezana tako da bismo za sve njih mogli staviti zajednički nazivnik: „nedjelja radosti – Dominica Gaudete!“

Radosni smo što je Božić blizu, što idemo u susret proslavi Isusova rođendana, dana koji je pobijedio tamu zla i grijeha i donio nam svjetlost nade i života!

O tome nam govore današnja misna čitanja.

Prorok Sefanija potiče narod Božji, tj. Crkvu: „Klikći od radosti, Kćeri sionska, viči od veselja, Izraele! Veseli se i raduj se iz sveg srca, Kćeri jeruzalemska!“ I navodi razlog tom veselju: ‘Gospodin te riješio tvoje osude, neprijatelje tvoje uklonio! Gospodin, kralj Izraelov, u sredini je tvojoj! Ne boj se više zla!’« (Sef 3,14-18a)

I sv. Pavao nas poziva na radost: „Braćo, radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“ (Fil 4,4-7) Velika nam se stvar dogodila, imamo razloga biti radosni: Bog naš je među nama, on je blizu, on dolazi i neprijatelje naše uklanja te nas oslobađa svakog straha.

Evanđelje navodi riječi sv. Ivana Krstitelja koji kaže narodu koji mu dolazi u pustinju:: »Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako.« (Lk 3,10-18). To je poziv i svima nama da mislimo na potrebnije od nas i da ove nedjelje Caritasa darivamo svoje bližnje. Sva milostinja u svim našim crkvama ide u Caritas za potrebe naše braće kojima će naš dar biti znak da nisu sami za ovaj Božić, da smo tako svi jedna velika obitelji čiji članovi moraju misliti na one koji su u većoj potrebi i biti im blizu. Zar nije naš Gospodin upravo zato došao k nama ljudima da nam poruči kako nismo sami, da nam dadne nadu, da nas izbavi od očaja i zdvajanja da se ništa ne može, da život nema smisla? S Kristom Gospodinom sve je drukčije. On je donio novi početak, početak je to novoga boljega svijeta.

Papa Franjo je u svojoj buli „Misericordiae vultus – lice milosrđa“ napisao i ovo: „Ova je dakle izvanredna Sveta godina posvećena tomu da živimo u svakodnevnome životu milosrđe koje Otac neprestano proteže na sve nas. Dopustimo da nas u ovome Jubileju Bog iznenadi. On se nikada ne umara širom otvarati vrata  svoga srca i ponavljati nam da nas voli i da želi dijeliti s nama svoj život. Crkva snažno osjeća hitnost naviještanja Božjeg milosrđa. Njezin je život vjerodostojan i uvjerljiv jedino kada uvjereno naviješta milosrđe.“ (MV, br. 25)

O Godini milosrđa, koju je papa započeo na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM 8. prosinca ove godine otvaranjem Vrata milosrđa na bazilici svetoga Petra u Rimu, sam papa Franjo u istoj buli kaže: „Sljedeće nedjelje, treće nedjelje (tj. danas!), otvorit će se Sveta vrata rimske katedrale, to jest bazilike svetoga Ivana Lateranskog. Potom će biti otvorena i Sveta vrata drugih papinskih bazilika. Određujem da se te iste nedjelje u svakoj partikularnoj Crkvi, u prvostolnici, koja je crkva majka za sve vjernike, odnosno u konkatedrali ili nekoj crkvi od posebnog značenja, otvore Vrata milosrđa, koja će biti otvorena tijekom Svete godine. Po odluci mjesnog ordinarija ona će se moći otvoriti i u svetištima, odredištima velikog broja hodočasnika, jer pohodi tim svetim mjestima često postaju trenuci ispunjeni milošću u kojima ljudi otkrivaju put obraćenja.“ (MV, 3)

Koji je pak smisao Godine milosrđa papa objašnjava u sljedećem poglavlju bule: „Izabrao sam datum 8.prosinca, jer je bremenit značenjem za noviju povijest Crkve. Otvorit ću, naime, Sveta vrata na pedesetu obljetnicu završetka Drugoga ekumenskog vatikanskog koncila. Crkva osjeća potrebu za održavanjem živim toga događaja. Za nju je započeo novi tijek njezine povijesti. Oci okupljeni na Koncilu snažno su osjetili, kao istinski dašak Duha, potrebu da ljudima svoga vremena progovore o Bogu na razumljiviji način.“ (MV, 4)

Dakle, danas kad se u našoj katedrali otvaraju Vrata milosrđa i kada na poseban način doživljavamo da je Bog milosrdni Otac prema nama, koji nas zove na obraćenje, na ljubav prema potrebnima, mi se radujemo – i to s pravom – također i daru novopostavljenih orgulja u našoj katedrali koje smo blagoslovili, želeći da one budu znak kako smo svi mi, i svaki posebno i svi zajedno, pozvani biti donositelji Evanđelja svim ljudima, tako što smo pronositelji radosti i pjesme, koja neka odzvanja u našim životima, u našim danima, mjesecima i godinama, da vrijeme koje nam je darovano bude sveto, kao ova Sveta godina, da i čitav naš život proživimo posvećujući vrijeme i šireći svetost i mir. Amen.

Pin It on Pinterest