30. ruj 2011.

Mons. Vlado Košić, sisački biskup blagoslovio je i položio prigodnu povelju u temelje gradilišta buduće filijalne crkve Svetog Ilije Proroka u Tušiloviću, u nazočnosti vjernika iz Tušilovića, crkvenih dostojanstvenika i predstavnika Grada Karlovca i Karlovačke županije. Na Službi Riječi s blagoslovom gradilišta sudjelovali su mons. Ferdinand Vražić karlovački dekan, preč. Milan Pavlek, dekan dugoreško-mrežnički, fra Franjo Tomašević, gvardijan franjevačkog samostana u Karlovcu, vlč. Drago Domitrović i fra Tomislav Jurić, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Vojnića, na čijem teritoriju se crkva gradi. Radovi na temeljima nove crkve za koje je projekte izradila arhitektica Ivana Sertić, a izvodi iz tvrtka Bišćan d.o.o. počeli su prije dvadesetak dana. Očekuje se da će crkva biti pod krovom do kraja godine, kazao predsjednik Mjesnog odbora Tušilovića Stipe Adžaga, te istaknuo kako je ovo povijesni događaj jer se katolička crkva u Tušiloviću gradi ponovo nakon više od 460 godina. Biskup Košić tom je prigodom kazao kako je rušenje crkvi u Domovinskom ratu bio znak mržnje, a njihova ponovna gradnja znak je zajedništva ljubavi prema Bogu i ljudima. Župnik fra Tomislav Jurić rekao je kako će ovaj dan biti utkan zlatnim slovima u spomenicu njihove župe u Vojniću budući da su 16 godina čekali početak gradnju ove crkve u Tušiloviću gdje je Hrvate katolike iz Bosne doveo težak životni put u kolovozu 1995. godine.

Nositelj investicije vrijedne 620 tisuća kuna je Sisačka biskupija uz donacije Karlovačke županije, grada Karlovca i mještana Tušilovića te mnogih dobročinitelja. Tako je za potrebe gradnje crkve Svetog Ilije Proroka tom prigodom župniku Juriću gradonačelnik grada Karlovaca Damir Jelić uručio ček u iznosu od 100 tisuća kuna kazavši kako grad Karlovac podržava projekte koji znače dobro za okupljanje ljudi na dobrim djelima Svečanosti u Tušiloviću bili su nazočni i zamjenici župana Karlovačke županije Josip Šafar i Ivan Banjavčić.

Podaci kazuju kako posljednja izgrađena crkva u Tušiloviću datira od prije 460 godina. Nje naravno nema, tako da oko 180 obitelji koliko živi u Tušiloviću, vjerske obrede za sada obavlja u starom Domu kulture koji je pretvoren u skromnu kapelu. Svi oni mahom su prognani iz Bosne i Hercegovine i otada žive na području Tušilovića. AS

Pin It on Pinterest