29. ruj 2011.

U četvrtak, 29. rujna 2011. u Prelošćici povodom  blagdana Sv. Mihaela arkanđela,  zaštitnika župe, održano je svečano misno slavlje  koje je predvodio mons. Vlado Košić.
Prije početka svete mise mons. Košić je blagoslovio spomenik župljanjima poginulim u  Domovinskom ratu, a predstavnici vlasti i raznih udruga položili su vijence i zapalili svijeće.
Novi upravitelj župe, p. Mirko Sadak, SCJ dehonijanac, pozdravio je sve prisutne goste: predstavnike Grada Siska i Sisačke županije  te osobito sisačkog biskupa mons. Vladu Košića, kojemu je ovo prvi pastoralni pohod župi od osnutka Sisačke biskupije.

Od srpnja ove godine župe Sv. Mihaela ark. u Prelošćici, Sv. Nikole biskupa u Gušću i Sv. Roka u Kratečkom na upravljanje su dobili svećenici družbe Srca Isusova – dehonijanci.   Dehonijanci su apostoli Božanskoga Srca koji svoju misiju izvršuju propovijedajući ljubav prema Srcu Isusovu, ljubav Boga prema čovjeku i čine sve da uzvrate toj ljubavi svojim životom i apostolatom. Družba Svećenika Srca Isusova je jedna od novijih u svijetu. Svoj naziv Dehonijanci dobili su prema osnivačku Družbe o. Dehonu. Družba je osnovna 1878. godine u St. Quentinu u Francuskoj. Apostolsko poslanje dehonijanca svodi se na nekoliko karakterističnih oblika:  Euharistijsko klanjanje u duhu predanja i ljubavi kao autentičan trenutak služenja same Crkve,  služenje najmanjima i obespravljenima, radnicima i siromašnima, kako bi im se navijestilo beskrajno bogatstvo Krista (evangelizacija i kateheza) i prisutnost među ljudima na rubu društva Formacija svećenika i redovnika (seminari, dušobrižništvo zvanja, različite publikacije za redovnike i svećenike) te molitva za njih, a tu je i misijska djelatnost  pučki misionari (karakteristična posveta obitelji Presvetom Srcu Isusovu), a služe i kao misionari u svijetu .
Danas Družba u svijetu broji oko 2200 članova koji žive i djeluju u u tridesetak država svijeta.  Otac Mirko Sadak prvi je dehonijanac u Sisačkoj biskupiji.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest