5. stu 2013.

U Rimu je 4. studenoga 1897. godine na glasu svetosti preminuo brat Ivan Bonifacije Pavletić. Rođen je 25. lipnja 1864. u Zbjegovači (župa Kutina, danas Ilova). Družba Sinova Bezgrješne (DSB) čije je hrvatsko sjedište u Kutini njegov  prijelaz u vječnost obilježila je misama u crkvici Svetoga Duha na Gojlu. Ona je u djetinjstvu i mladosti Ivanu Pavletiću bilo najbliže i uz obiteljski odgoj prvo svetište već u ranoj dobi u oblikovanju kršćanskih vrijednosti.

Poruke o  njegovoj  strpljivoj  odanosti u molitvi i žrtvi za najbolesnije i nezbrinutu djecu izrečene su kroz  trodnevnu pripravu od petka 1. studenog do nedjelje 3. studenog. O Bonifaciju propovijedali su vlč. Dražen Lauc župnik Ilove kojoj pripada Bonifacijeva Zbjegovača, u ime DSB o. Mariano Passerini te vlč. Ivan Grbešić. duhovnik u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Osobitim je bio spomen na dan  smrti. U  ponedjeljak u poslijepodnevnim satima do  gojilske kapele putem koji nosi Bonifacijevo ime krenula je procesija. Svečano misno slavlje, započeto čitanjem posljednjeg njegovog pisama dan prije smrti rodbinu u Moslavinu,  predvodio je i veličinu mladog hrvatskog postolara naglasio o. Aleandro Paritanti. On je od ovih dana u Družbi postulator za beatifikaciju  brata Bonifacija.

Na kraju, o. Paritanti otvorio i program uz  150. obljetnice rođenja Ivana Bonifacija Pavletića  (25. lipnja 1864.), a koja se slavi iduće godine. Naročito je spomenuo,  kako je za potvrdu  Bonifacijeva uzdignuća na čast oltara važna iskrena molitva svakoga pojedinačno. „Uz nju, poput Bonifacija trebamo živjeti svaki dan u želji za svetost među Božjim ljudima. Bonifacije  je to činio sa najmanje tri ‘naj’, darujući se žrtvom za najsiromašnije, najpotrebitije i najmlađe“, rekao je o. Paritanti. Da Bonifacije ima i sasvim praktičnih  sljedbenika iz svoje Hrvatske, potvrdila je i nazočnost  Krunoslava Crkvenca, postulanta Družbe Sinova Bezgrješne. Bez dvojbe Bonifacije je primjer mladima. Uostalom prošle godine uz njegova plemenita djela u talijanskom gradiću Saronnu, nedaleko Milana započeo je i međunarodni susret mladih. Domaćin uz 150. obljetnicu Bonifacijeva rođenja  iduće godine je Kutina, a vezano uz pripreme u ovoj prigodi Bonifacijev zavičaj posjetio je i brat Corrado, u Družbi zadužen za međunarodno okupljanje mladih. Na poveznicu Hrvatske sa svijetom kroz lik i život brata Bonifacija podsjetio je Zvonimir Kurečić, prebendar Zagrebačke katedrale. Kao organizator svjedočio je hodočašća u Rim 2008. godine uz prijenos zemnih ostataka Ivana Pavletića Bonifacija s groblja Verano u Generalnu kuću Družbe. Završnoj misi na Gojlu uz objavu Bonifacijevog rođendanskog jubileja prisustvovao je  i Damir Petravić, zamjenik kutinskog gradonačelnika.

 

D. P.

Foto: Ivan Masnec

Pin It on Pinterest