4. svi 2011.

Redoviti svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 5. svibnja u Velikoj dvorani Pastoralnog centra pri Sisačkoj katedrali. Mons. Vlado Košić, sisači biskup na početku susreta pozdravio je nazočne svećenike te gosta predavača prof. dr. Ivicu Šolu koji je održao predavanje na temu: Etika i tehnika. U svojem predavanju dr. Šola je osporio tezu da je tehnika sredstvo kojim se čovjek služi kako bi živio boljim životom. Tako je to bilo u početku, no stvari su se izmijenile. Etika je postala aposteriori. Istina je da je tehnika ogromno pomagalo čovjeku no postoji i velika opasnost da će čovjek opterećen tehnikom prekinuti kontakt s iskonom. Zahvaljujući suvremenoj tehnici, internetu, facebooku čovjek svugdje susreće sebe kao tvorca. Bog mu ne treba. Potrebno je uvidjeti da tehnika postaje jača od totalitarnih režima. Totalitarni režimi imali su svoje tajne službe koje su krili svoju privatnost ali su ulazili u privatnost naroda, odnosno svakog pojedinog čovjeka. Sada pak, posredstvom tehnike, publiciranje i prostituiranje privatnosti postaje imperativ koji ljudi dobrovoljno prihvaćaju. Gubi se razlika između vanjštine i nutrine. Nutrina postaje vrjednija ukoliko je prostituirana. Stoga je za početak važno shvatiti da je čovjek postao sredstvo, a tehnika svrha te na taj način čovjek postaje dragovoljni rob tehnike. Promatrajući sve te promjene u društvu još ne možemo predvidjeti sve moguće posljedice. Stoga nam preostaje jedino pouzdanje u Boga, jer tehnika samu sebe nadograđuje i razvija.

 

Nakon predavanja uslijedila je rasprava.

Pri kraju susreta biskup Vlado je pozvao svećenike i preko njih sve vjernike Sisačke biskupije da se aktivno uključe u program prigodom pohoda Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj, a katedralni župnik Antun Sente i vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih upoznali su svećenike s konkretnim podacima oko organizacije hodočašća u Zagreb na susret sa Svetim Ocem. Biskup Vlado pozvao je i sve vjernike Sisačke biskupije da sudjeluju na proslavi nebeskog zaštitnika Sisačke biskupije Svetog Kvirina koja se zbog dolaska Svetog Oca s 4. premješta na 11. lipnja. Svečanost proslave započet će u 10 sati procesijom od Katedrale do crkve Svetog Kvirina gdje će biti misno slavlje koje će predvoditi Andres Veres, biskup Szombathelya, grada gdje je bio mučen Sveti Kvirin. Vlč. Marijan Koren, povjernik za misije i vlč. Mato Malekinušić, povjerenik za duhovna zvanja iznijeli su program daljnjih aktivnosti svojih povjerenstva.

Nakon susreta kod Katedrale svećenici predvođeni svojim biskupom Košićem, uputili su se do novouređene zgrade Caritasa Sisačke biskupije koju je biskup blagoslovio. AS

Pin It on Pinterest