4. svi 2011.

Na blagdan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca 4. svibnja sisački biskup mons. Vlado Košić, slavio je svetu misu u Sisačkoj katedrali u zajedništvu sa dvjestotinjak vatrogasaca Sisačke biskupije te u koncelbraciji s vlč. Blahomirom Blagošom Pruchom, povjerenikom za pastoral vatrogasaca, te svećenicima koji surađuju sa vatrogascima.
U prigodnoj homiliji biskup Vlado je kazao kako danas Crkva slavi Svetog Florijana, koji je kao mladi rimski vojnik podnio mučeništvo gotovo u isto vrijeme kad i naš zaštitnik, sisački biskup Sveti Kvirin. Bio je to na današnji dan 4.svibnja 304.godine. Njega se najčešće prikazuje s vjedrom kako polijeva kuću koja gori. Jer je bio osuđen na smrt spaljivanjem, ali joj je izmakao i postao je zaštitnik vatrogasaca, rekao je biskup Vlado te dodao: „Vatrogasci imaju svoju zadaću spašavati ljude. Time proslavljaju samoga Gospodina koji je rekao da nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade za mnoge. U njemačkom govornom području, odakle je i poteklo štovanje sv. Florijana i gdje se najprije povezao Sveti Florijan s vatrogastvom, postoji uzrečica: “Gott zur Ehr, dem nächsten zur Wehr”, što otprilike znači: „Bogu u čast, bližnjem za spas!“ Tako se od početaka vatrogastvo veže za vjerski smisao čuvanja života i imovine bližnjih, što je osobito djelo ljubavi prema bližnjima.

Stoga budite ponosni, poštovani vatrogasci, što pripadate ovoj važnoj udruzi u kojoj se njeguje ljubav prema bližnjima, i to po cijenu žrtve vlastitog života. Zar nije tako upravo i vaš zaštitnik dao radije svoj život, negoli učinio zlo i otpad od vjere? K tome, u nas se vatrogastvo njeguje uglavnom na dragovoljnosti tj. volonterstvu. Kad se netko žrtvuje za drugog, i to dragovoljno, bez naknade, to je tim veća ljubav i vjera na djelu! Stoga vam zahvaljujem, dragi vatrogasci, koji ste s takvom motivacijom ušli u vatrogasne postrojbe, da služite bližnjima, žrtvujući se za njihovo dobro.“ Biskup Košić je još kazao: „Dragi vatrogasci? Vi se žrtvujete za druge, vi i vlastiti život spremni gubite da biste drugima pomogli, a time i vi svoj život čuvate za život vječni koji će Gospodin dati svima koji ga slijede. Nije pobožnost samo u pojedinim molitvenim vježbama, pobožnost se očituje najviše u života koji se žrtvuje za bližnje. To je ona ljubav za koju Gospodin reče da nema veće: „veće ljubavi nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15,13). Vatrogasci, vi ste pozvani gasiti požar, pomagati pri nesrećama, prirodnim katastrofama, ali to možemo primijeniti i kao metaforu za pojave koje ugrožavaju vaš i tuđi život. Gasiti treba i strasti, ništiti treba i svako zlo i grijeh, oholost, sebičnost. Valja nam trnuti nadutost i gajiti poniznost, boriti se s osobnim i društvenim problemima i zlima, kao što su i društvena zla korupcije – kako krađe imovine, tako i krađa vlastitog identiteta i nijekanje istine.“ poručio je sisački biskup Vlado te svoju homiliju završio molitvom: „Neka vas sve zagovara sv. Florijan, da po njegovu primjeru i vi rado istrošite život za ono što je plemenito i lijepo, za Boga i ljude! Neka vas sve blagoslovi i u pogibeljima čuva uskrsnuli Gospodin koji je umro ali i uskrsnuo!“

Predsjednik vatrogasnih zajednica grada Siska gospodin Ivica Šolaja tom je prigodom biskupu Košiću darovao statuu Svetog Florijana, te mu zahvalio što je osnivanjem Povjerenstva za pastoral vatrogasaca iskazao svoju brigu za vatrogasce.

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi zbora Kvirin iz Siska. AS

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest