17. ožu 2013.

Duhovna obnova za prosvjetne djelatnike s područja Sisačke biskupije, u organizaciji Katehetskog ureda, održana je, u subotu 16. ožujka u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu, a predvodio ju je fra Darko Tepert. Na početku je predstojnica Ureda s. Smilja Čirko okupljenima predstavila fra Teperta, ističući njegov bogat životopis i životno iskustvo.

Na duhovnoj obnovi razmišljalo se o pozivu proroka Izaije u kojem se vidi koliko on primjećuje Boga koji je transcendentan, drugačiji, uzvišen, ali i Boga koji se bori na našoj strani i Boga koji prelazi ponor koji Izaija primjećuje između sebe i njega. „Izaija u susretu s takvim Bogom postaje svjestan svoje grešnosti, ograničenosti i krhkosti, a Bog prelazi taj ponor, oprašta mu njegove grijehe i onda ga poziva. I tu je onda onaj Izaijin odgovor ‘Evo me, mene pošalji’ koji podrazumijeva opet neku muku jer je on svjestan, iz Božjih riječi koje su mu upućene, da to njegovo poslanje neće odmah imati vidljivog ploda“, rekao je fra Tepert ističući kako treba prihvatiti Božje poslanje ne očekujući da se uvijek vidi plod. „Treba pristupiti tome s vjerom jer je Božja riječ ta koja se nikad ne vraća bez ploda. Bilo da ja to vidim ili ne vidim. Treba dakle imati pouzdanja, jer se na kraju toga Izaijinog teksta govori o panju Jišajevu, koji će donijeti ploda. To je panj koji donosi potomstvo Abrahamu, potomstvo Davidu, to je onaj panj iz kojeg dolazi Mesija. Nema većeg ostvarenja Božjeg obećanja nego što je to“, poručio je predavač.

Na kraju, fra Teper je kao životni primjer i poticaj svima istaknuo Svetog Oca papu Franju „sa svojim malim simboličnim gestama, koje su toliko ispunjenje poniznošću, skromnošću, jednostavnošću i evanđeoskom radikalnošću“.

Duhovna obnova završena je misnim slavljem u katedrali Uzvišenja svetog Križa koje je predvodio mons. Juraj Batelja u zajedništvu s fra Tepertom, župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem i katedralnim vikarom Ivanom Faletarom.

Pin It on Pinterest