17. ožu 2013.

Predstavljanje knjiga fra Darka Teperta „Riječ o vjeri“ i „S vjerom za Isusom“ održano je u subotu 16. ožujka u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu. Sisačkoj publici knjige su predstavili direktor izdavačke kuće „Teovizija“ Ivica Domačinović i autor, a predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Predstavljajući okupljenima „Teoviziju“, Damačinović je istaknuo kako je to prva laička nakladnička kuća u Hrvatskoj, utemeljena davne 1990. godine, a koja iza sebe ima preko tri stotine naslova i koja u svom izdavačkom programu objavljuje isključivo katoličku duhovnu literaturu. Osvrnuvši se na suradnju s fra Tepertom, podsjetio je kako je knjiga „S vjerom za Isusom“ njegova četvrta knjiga u dvije godine, objavljena u njihovoj kući.

Govoreći o knjizi „Riječ o vjeri“ autor je rekao kako potaknut Godinom vjere, koju je proglasio papa Benedikt XVI., on u 17 poglavlja s različitih aspekta progovara o vjeri, te kako je to knjiga na tragu dviju ranijih knjiga koje je napisao „Riječ o obitelji i „Riječ o kristoliku čovjeku“. Te dvije knjige na način „lectio divina“ prate određene izabrane biblijske tekstove, kroz uobičajene korake molitvenog čitanja Svetog pisma. „Uvijek je prisutna uvodna molitva, čitanje predloženog teksta nakon kojeg je u svakom odlomku dan i pojmovnik koji sadrži tumačenja nekih manje poznatih pojmova u biblijskim tekstovima. Potom slijedi meditacija i razmatranje koje sadrži moja razmišljanja o tim tekstovima obogaćena studijom Biblije, iskustvom života u Svetoj zemlji i susretom ljudi iz tih krajeva. Nakon toga ponuđeno je i nekoliko pitanja, a koja su tu da potaknu osobno razmišljanje svakog čitatelja, tako da može dublje uči u ponuđeni tekst i da može iščitati što njemu osobno, njegovoj obitelji i zajednici on progovara. Na kraju je ponuđena jedna molitva kojom se može zaključiti čitanje teksta ili može poslužiti kao poticaj da svatko sastavi svoju molitvu na temelju svojih razmišljanja. Naravno „lectio divina“ uvijek završava kontemplacijom gdje čovjek s Božjom riječi i s Bogom po njegovoj riječi, doživljava tu Božju blizinu i ponire u njegovu prisutnost“, rekao je fra Tepert.

Govoreći o. križnom putu „S vjerom za Isusom“ autor je istaknuo kako je i on napisan uz Godinu vjere, a sadrži duža razmatranja utemeljena na, ne samo novozavjetnim evanđeoskim tekstovima, nego i na nekim starozavjetnim. „Ti tekstovi pokušavaju dati jedno razmišljanje o pojedinim postajama križnoga puta i konkretnim čovjekovim situacijama na kojima se on na svom životnom putu može naći. Ja se nadam da bi to moglo pomoći svakome tko će te postaje križnoga puta razmatrati, da s vjerom prihvati svoje teškoće, svoje nevolje i da stvarno radosno prihvati da ide za Isusom“, rekao je na kraju autor.

Pin It on Pinterest