17. ožu 2013.

U organizaciji Ureda za promicanje Socijalnog nauka Crkve, Caritasa i Ureda za pastoral mladih, u subotu 16. ožujka, održan je Dan otvorenih vrata Caritasa Sisačke biskupije.

U prostorijama Caritasa i pučke kuhinje u Sisku, okupilo se pedesetak mladih koji su kroz radionice koje su pripremili volonteri Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve predvođeni voditeljicom Ureda Valentinom Kanić, obradili aktualne dvije teme. Prva je bila o životu biskupa Josipa Langa, zvanog „prijatelj siromaha“, koji je rodom iz Lepšića u Sisačkoj biskupiji, a druga život i rad p. Antuna Cveka. Ovaj „apostol gradskih siromaha i očajnika“ kako ga nazivaju, i sam je sudjelovao na Danu otvorenih vrata, te je okupljenima progovorio o svom osobnom putu volonterstva i izlaska na ulicu da bi pronašao i pomogao potrebitima. Ispričao je i kako izgleda jedan njegov dan i istaknuo kako još uvijek dnevno nastoji posjetiti barem jednu osobu u potrebi. Potaknuo je mlade da pronađu u svojim susjedstvima, župama i školama, ljude kojima je potrebna pomoć, te naglasio kako ona ne mora biti materijalna i kako osobni kontakt s potrebitom ili bolesnom osobom njoj puno puta znači više od materijalne pomoći koja joj se pruži.

U nastavku, i drugi su gosti mladima govorili o volonterstvu i pomaganju bližnjem u potrebi. Tako je predsjednik udruge „Kap dobrote“ gdin Vinko Franković predstavio rad i ciljeve udruge, te zanimljive brojke o broju aktivnih volontera i korisnika, istaknuvši kako je najveća motivacija volontera neizmjerna zahvalnost korisnika.

O vlastitom obiteljskom iskustvu volontiranja govorila je i volonterka godine Grada Siska vjeroučiteljica Đurđica Friš, a s radom Caritasa mlade je upoznala ravnateljica Kristina Radić. Između ostalog gđa Radić istaknula je kako pučka kuhinja trenutno ima 120 korisnika u Sisku, a Caritas godišnje na području Biskupije podijeli potrebitima preko 2000 paketa hrane i drugih potrepština.

Caritasovu kuću Sv. Vinka Paulskog u Oborovu predstavila je voditeljica Sanda Sokolovski, koja je zajedno s korisnicima, koji su sudjelovali i u radionicama, pokazala ručne radove izrađene na radnim terapijama. Tom su prigodom štićenici kuće izveli za okupljene  zanimljiv scensko-glazbeni program.

Radionice i Dan otvorenih vrata posjetio je i sisački biskup Vlado Košić u pratnji kancelara mons. Marka Cvitkušića. Obraćajući se okupljenima biskup je zahvalio organizatorima i poručio mladima kako je iznimno važno imati osjećaja za dragovoljno, iz ljubavi, pomaganje onima koji su u potrebi, ističući za primjer papu Franju.

Na kraju, Caritas je posjetio i gradonačelnik Grada Siska Dinko Pintarić koji je tom prigodom za potrebe Caritasa i pučke kuhinje ravnateljici uručio donaciju od pedeset tisuća kuna.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest